Ga je vandaag naar buiten? Lees dan dit eerst! Want over besmette teken en het verloop van de besmetting met de Borrelia-bacterie bestaan nog steeds veel misverstanden. Daarom delen wij de laatste inzichten en misverstanden over teken en tekenbeten. Want zitten teken echt alleen in het bos?
1. Teken zitten alleen in een bos
Ook in het gras van je tuin, in het park en op de camping. Teken hebben bloed nodig om te leven en zitten daarom vaak laag bij de grond. Muizen zijn een gemakkelijke ‘prooi’ voor teken, maar ook honden, egels, konijnen, paarden en koeien.
2. Elke teek is besmet
Van alle teken in Nederland is 25 tot 30 procent drager van de Borreliabacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
3. Je krijgt altijd een rode kring
Vaak wel, soms niet. De beruchte rode kring rondom de plek waar de teek toehapte, is een eerste indicatie dat je besmet bent met de Borrelia-bacterie. Maar ook zonder dat de rode kring verschijnt, kun je besmet zijn; in slechts vijftig procent van de gevallen komt zo’n rode kring echt op. Bovendien is de rode plek vaak niet rond, maar grillig qua vorm en kleur.
4. Een teek zie je altijd
Nee! Grote teken wel, maar larven en nimfen (het baby- en peuterstadium van de teek) zie je snel over het hoofd omdat ze zo klein zijn als een speldenknop. Helaas kunnen die ook besmet zijn. Nadat ze zich volgezogen hebben met bloed laten ze vanzelf los.
5. Het aantal besmette teken blijft gelijk
Niet waar, helaas. Omdat natuurgebieden met elkaar verbonden zijn, kunnen muizen, vogels en andere dieren die besmet zijn met de Borreliabacterie zich makkelijker verspreiden. Daarnaast is de muizenpopulatie toegenomen, omdat we in Europa minder pesticiden zijn gaan gebruiken. Meer muizen betekent meer voedsel (lees: bloed) voor teken, waardoor ook het aantal teken toeneemt. Tot slot profiteren teken van de klimaatverandering; slappe winters en vochtige zomers zijn ideale omstandigheden voor de teek.
6. Teken vallen uit een boom of struik
Nee, teken zitten het liefst op de grond, tussen dode bladeren en lage begroeiing. Ze springen niet van boven naar beneden. Met blote benen door hoog gras struinen is dus niet aan te raden.
7. Antibiotica na een beet helpt
Bij een tekenbeet met een rode kring is het protocol in Nederland dat je twee weken een antibioticum moet nemen. Dat vermindert de bacterie in het acute stadium. De richtlijnen in Nederland zijn volgens enkele deskundigen achterhaald, omdat de Borrelia-bacterie zich langere tijd sluimerend in het lichaam kan handhaven. Deze deskundigen adviseren dat je na een tekenbeet bij de huisarts moet aandringen op een antibioticakuur van minimaal vier weken, dat is overigens ook het standaardprotocol in Duitsland. Als na een kuur de rode kring niet weg is, is het ook belangrijk door te gaan met antibiotica. Een kring betekent dat er nog een infectie is.