De dagen zijn kort en de zon hebben we al een tijdje niet meer gezien. Erg verleidelijk dus om wat extra ‘zonnestralen’ te pakken onder de zonnebank. Maar hoe (on)gezond is dat eigenlijk? Je huid een mooie zomerse glow geven klinkt aantrekkelijk, maar er zijn een aantal dingen die je moet weten.
Extra vitamine D en een gezond tintje
Tja, het hele jaar door een ‘gezond’ tintje, wie wil dat nou niet? Daarnaast kan het heerlijk zijn om in onze koude, donkere winters wat extra warmte en licht op te zoeken. De warmte van de zonnebank kan heerlijk ontspannend zijn. Ook denken veel mensen dat de zonnebank een goede manier is om je vitamine D te boosten, en je huid voor te bereiden op de zomerzon. Let’s go?
Oppassen geblazen
Hoewel je inderdaad een beetje vitamine D aanmaakt onder de zonnebank, is dat helaas niet genoeg. Om genoeg vitamine D aan te maken, heb je véél meer licht nodig. En zo lang en zo vaak onder de zonnebank is niet gezond, waarschuwt het KWF. Bovendien is de zonnebank géén goede manier om je huid voor te bereiden op de zomerzon. Dermatologen waarschuwen namelijk dat de zonnebank je geen goede (extra) bescherming biedt tegen verbranding. Dat komt omdat de zonnebank over de ‘verkeerde’ UV-stralen beschikt, die jouw huid juist beschadigen en leiden tot huidveroudering en –kanker.
De risico’s op een rijtje
Je voelde hem waarschijnlijk al aankomen: de zonnebank brengt dus behoorlijk wat risico’s met zich mee. We zetten deze hier voor je op een rijtje:
1: Huidkanker. UV-straling, afkomstig van de zonnebank én de zon zelf, beschadigt je huid. Elk bezoekje aan de zonnebank betekent blootstelling aan een hoge dosis UV-straling. En meer UV-straling betekent een groter risico op huidkanker. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zonnebanken zelfs geclassificeerd als “carcinogeen” (kankerverwekkend).
2: Huidveroudering. UV-straling breekt collageen af, terwijl collageen jouw huid juist stevig en elastisch houdt. Dit proces versnelt rimpelvorming en zorgt er dus voor dat jouw huid er eerder oud uitziet.
3: Schade aan je ogen. Zonder goede bescherming kunnen je ogen beschadigd raken door UV-straling, wat kan leiden tot aandoeningen zoals staar.
4: Verslaving aan het ‘bronzing effect’. Ja, dit bestaat écht. Sommige mensen raken psychisch afhankelijk van een gebruinde huid en blijven de zonnebank gebruiken, zelfs als ze weten dat het slecht is voor hun gezondheid. Dit heet ‘tanorexia‘.
Advies van experts
Veel dermatologen en gezondheidsexperts raden het gebruik van de zonnebank af. Volgens KWF Kankerbestrijding is er géén veilige manier om gebruik te maken van de zonnebank. Zelfs als je het af en toe doet, kan dit de kans op huidkanker vergroten. Dat ‘gezonde’ tintje is dus zo gezond helemaal niet!
Zijn er gezonde alternatieven?
Wil je toch een zomerse uitstraling in de winter? Overweeg dan een zelfbruiner. Deze producten geven je huid een kleurtje zonder dat je wordt blootgesteld aan schadelijke UV-straling. Ook voedingssupplementen met bètacaroteen kunnen een lichte teint geven, al is het effect subtiel.
Een andere optie is om je vitamine D-tekort aan te vullen met supplementen. Dit is een veilige en effectieve manier om je gezondheid te ondersteunen tijdens de donkere wintermaanden, zonder dat je je huid blootstelt aan UV-straling. Zo blijft je huid niet alleen stralend, maar ook gezond – het hele jaar door!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.