Multiple sclerose (MS) kent diverse symptomen, waaronder warmte-intolerantie, waarbij een verhoogde lichaamstemperatuur verergering van neurologische klachten kan veroorzaken. Hoewel het effect van warmte op MS-patiënten omkeerbaar blijkt te zijn, is het wel zaak voor hen om zich bewust te zijn van factoren die hun lichaamstemperatuur negatief beïnvloeden. We geven enkele tips voor MS-patiënten om te kunnen omgaan met hitte en om hun symptomen te beheersen, en zo hun welzijn te bevorderen.
Temperatuurgevoeligheid bij MS
Patiënten met multiple sclerose (MS) zijn vaak temperatuurgevoelig, waardoor zowel warmte- als koude-exposures hun symptomen kunnen verergeren. Warmte, zoals van zonlicht of sauna’s, kan leiden tot acute verslechteringen van neurologische functies, zoals cognitieve achteruitgang en vermoeidheid. Ook kan paroxysmale hypothermie optreden, met episodes van ondertemperatuur en bewustzijnsverlies. Het is daarom verstandig voor MS-patiënten om de omgevingsfactoren die hun lichaamstemperatuur beïnvloeden in de gaten houden, om zo symptoomverergering te voorkomen.
Effecten van warmte op MS-patiënten
Warmte kan tijdelijk leiden tot verslechtering van symptomen bij MS-patiënten, met vooral effect op cognitieve en motorische functies. Deze effecten zijn echter vaak omkeerbaar; na het verwijderen, verdwijnen of verminderen van de warmtebron, zoals de zomerse zon, herstellen de symptomen doorgaans binnen korte tijd. Er is nog wel vervolgonderzoek nodig om de langetermijneffecten van warmte op MS-patiënten beter te begrijpen.
Effecten van kou op MS-patiënten
Kou heeft een positief effect op MS-patiënten, omdat het helpt om de lichaamstemperatuur te verlagen en zo symptomen zoals pijn, spierspasmen en tremoren te verlichten. Het gebruik van persoonlijke koelaccessoires, zoals koelvesten en cold packs, kan essentieel zijn om ongemak te voorkomen, vooral tijdens warme dagen. Met een koelvest MS warmteklachten verminderen blijkt goed en langdurig te werken, terwijl cold packs vaak makkelijk zijn om als extra verkoeling mee te hebben onderweg.
Tips voor MS-patiënten in warme omgevingen
Naast koelvesten en cold packs zijn er nog andere manieren voor MS-patiënten om de lichaamstemperatuur in warme omgevingen te reguleren. Allereerst is het verstandig om intensieve activiteiten tijdens hete dagen te vermijden en voor koele ruimtes te kiezen. Neem verder regelmatig pauzes, drink goed en overweeg een koude douche na blootstelling aan warmte. Luister naar je lichaam en pas je activiteiten aan indien nodig.
Kledingkeuze en hydratatie
De juiste kledingkeuze is voor MS-patiënten in warme omstandigheden ook bijzonder helpend. Lichte, ademende stoffen zoals katoen en linnen helpen om de lichaamswarmte te reguleren. Daarnaast is hydratatie cruciaal; voldoende water drinken voorkomt uitdroging en helpt de lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarbij maakt het niet uit of je warme dranken als bijvoorbeeld thee drinkt, of juist koele drankjes tot je neemt. Zolang je maar voldoende vocht tot je neemt. Blijf tijdens warme dagen alert op signalen van oververhitting en pas je kleding en vochtinname daarop aan.
Thuisomgeving koeler maken
Je kan je thuisomgeving op verschillende manieren koeler maken. Zorg allereerst voor goede ventilatie door ramen en deuren te openen. Zat vooral ’s ochtends alles zoveel mogelijk tegen elkaar open, zodat de warmte uit je huis gaat. Gebruik daarnaast zonwerende gordijnen of andere raambekleding, en overweeg het gebruik van ventilatoren of airconditioning. Planten kunnen ook helpen, aangezien ze de luchtvochtigheid verhogen en een koeler gevoel geven.