Een minimale voorbereiding, zadelpijn, prachtige uitzichten en vooral enorm veel voldoening. In mei 2024 startten Teddy Lauren en Hanna van Gerven hun fietstocht van Scheveningen naar de Dolomieten. In drie weken doorkruisen ze vier landen en leggen ze zo’n 1116 kilomater af. Met hun fietstocht willen ze anderen inspireren om duurzame keuzes te maken en vrouwen in hun kracht zetten. “Met onze fietstocht willen we graag de kracht van de vrouw in de buitensport benadrukken. Vriendschap en samenwerking is hierbij onmisbaar en de natuur is hiervoor het perfecte setting. Het fietsen door de natuur is een ritmische vorm van meditatie. Je bent samen en tóch alleen met de natuur.”
Van idee tot plan
Het idee om naar de Dolomieten te fietsen kwam oorspronkelijk van Teddy, die tijdens een koffieklep opperde: “Hoe vet zou het zijn om op de fiets te stappen en vanaf Scheveningen naar de Dolomieten te fietsen”. Hanna, die al langer een fietstocht wilde maken maar met een ander doel was meteen enthousiast. En zo gezegd zo gedaan. Het plan werd meteen uitgewerkt tot een project en een paar maanden later stapten we op de fiets.
Hoe bereid je je voor op zo’n tocht?
“We zijn direct op de fiets gestapt voor een testrondje naar Katwijk, waarbij we meteen al merkte dat we wel gelijk op fietsen, dus dat zou wel goed komen dachten wij. De echte voorbereiding was echter nog een uitdaging, aangezien we beiden op verschillende locaties verbleven. Teddy in Scheveningen, en Hanna in Oostenrijk. Hoewel het projectplan stond en de sponsoren aangeschreven waren, kwam puntje bij paaltje alles toch nog op de laatste weken aan. Hanna had een hele winter niet gefietst en had een week van te voren nog niet eens een fiets. Vanuit ons beiden was er echter het wederzijdse vertrouwen dat we op de dag van vertrek alles geregeld zouden hebben.”
Klaar voor vertrek
“En dat was ook zo. Een week voor vertrek had Hanna de fiets en bepakking geregeld. De dagen van te voren deden we de laatste boodschappen en wisselden we spullen uit om het allemaal passend te maken. Een paar afgeknipte spanbanden zette de puntjes op de i. Wat fietservaring betreft zijn wij zeker geen echte ervaringsdeskundigen. Teddy had eerder de Alp d’Huez beklommen en gelijk daarna haar fiets verkocht. Hanna racet op haar fiets stad en land rond van het ene project naar het andere en gebruikt de fiets voornamelijk als dagelijks vervoersmiddel of af en toe eens uitwaaien.”
Je huis uit, de natuur in
“We hadden allebei onze eigen beweegredenen, maar gezamenlijk waren er ook wel op uit om anderen te inspireren duurzaam erop uit te trekken, iets buiten je comfort zone te doen, en dat voornamelijk samen en op een duurzame manier. Tegenwoordig vliegen we vaak van hot naar her, maar vergeten we ook een beetje te kijken. Op de fiets maak je echt deel uit van je omgeving en heb je de tijd en ruimte om zelfs de kleinste details op te merken. De subtiele hints van het weer, de flora, heuvels en rivieren die je dichterbij je einddoel brengen, die zijn ons ook echt bijgebleven. Daarbij is ook de voldoening bij aankomst is zoveel groter als je op eigen kracht ergens naartoe bent gekomen.
Daarnaast wilden we ook mensen inspireren het huis uit te gaan de natuur in, en daarbij de connectie met de natuur te hervinden. Voor Hanna was ook onze afhankelijkheid van water belangrijke drijfveer. In de bergen zien we tekorten en overvloeden van (smelt)water door extremer weer en verplaatsende seizoenen, aan de kust in Nederland zien we dergelijke veranderingen ook met stijgende zeespiegels, overstromende rivieren en veranderlijke weerpatronen. De Rein die wij affietsten verbind deze twee bronnen van water met elkaar.
De kracht van de vrouw
Een andere belangrijke drijveer van ons is dat we de kracht van de vrouw in de buitensport willen benadrukken. Als je je gedachten ergens toezet is er geen berg te hoog , letterlijk en figuurlijk. En als je het écht wil, kun je ook met minimale voorbereidingen je doel bereiken. Al fietsend leek het ons leuk om vooral ook die dingen te belichten, die in het dagelijks leven zo vanzelfsprekend zijn. Het afstappen van het dagelijkse comfort. Denk hierbij aan het op tijd naar de wc gaan, het beschermen van je lichaam tegen de zon (bijna gelukt) en discomfort door het lange fietsen: zadelpijn, stijve spieren, hongerklop, uitdroging. Dus goed voor jezelf blijven zorgen ondanks de minimale middelen, gezond en volledig koken met weinig en soms even lekker jezelf trakteren op ‘slecht blikvoer’ om warm te worden of een lekker stukje taart om vooral de mind te voeden.
Hebben jullie tips voor anderen die zo’n avontuur willen aangaan?
“Nou eerlijk, het eerste is het gewoon doen. Dat klinkt nu veel makkelijker dan het is, maar echt het belangrijkste is de wilskracht en de sterke benen die krijg je vanzelf. Met de benodigde spullen en materialen geldt hetzelfde. Veel heb je al thuis liggen, en met wat spanbanden en vuilniszakken kom je al een heel eind. Het is zo makkelijk om excuses te verzinnen om het niet te doen. Geen tijd, niet het juiste materiaal, slecht weer, en te hoge kosten. Maar onderweg kwamen we erachter dat je niet zoveel nodig hebt. Je kunt het avontuur gemakkelijk aanpassen aan jouw persoonlijke situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fietsen in je eigen land, wel of geen tent mee en gebruik maken van andere mogelijkheden om te overnachten. De lengte van de gehele tocht en het aantal kilometers per dag kunje plannen aan de hand van het weer of je eigen humeur. Zo kwamen we tijdens de fietstocht genoeg mensen tegen die gewoon op een stadsfiets met linnen tasjes op pad waren. Er waren gezinnen die met jongere kinderen een paar dagen in de nabije omgeving op pad waren. Maar ook kwamen we bike-packers tegen met volledige bepakte fietsen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.