Het is een vervelende verrassing: op het moment suprême blijkt het condoom ineens over de datum. Ai! Maar nu is de vraag: moet ie rechtstreeks de prullenbak in of kan je het rubbertje toch nog een keer gebruiken?
Dat het condoom je beschermt tegen zwangerschap én soa’s hoeven we je niet te vertellen, maar wat óók goed is om te weten, is dat dit voorbehoedsmiddel allesbehalve levenslang meegaat. Op de folieverpakking van het condoom staat niet voor niets een houdbaarheidsdatum.
‘Kans op scheuren neemt toe’
Uit gemakzucht kan je denken dat het geen kwaad kan om een condoom dat kort geleden is verlopen te gebruiken. Ho, stop! Niet doen, gebruik geen condooms waarvan de datum is verstreken. Ook geen vrouwencondooms. De reden van deze vervaldatum? Gebruikers waarschuwen. Verouderde condooms bieden namelijk geen veiligheid.
Hoewel het rubberen voorbehoedsmiddel niet stipt op de vervaldatum zal vergaan, wordt dit anticonceptiemiddel hierdoor wel minder betrouwbaar. Zo wordt het ook uitgelegd bij de Condomerie in Amsterdam, ‘s werelds eerste condoomspeciaalzaak. ”Condooms zijn maar beperkt houdbaar. De elasticiteit gaat na verloop van tijd verloren en de kans op scheuren neemt toe.” De houdbaarheidsdatum is dus zéker iets om in de gaten te houden.
Houdbaarheid van een condoom
De meeste condooms hebben in de originele verpakking een levensduur van één tot vijf jaar, al is dat volledig afhankelijk van het materiaal. Latex is bijvoorbeeld zo’n vijf jaar te gebruiken, terwijl latexvrije condooms niet langer te gebruiken zijn dan drie jaar. De houdbaarheidsdatum geldt trouwens alleen als de omstandigheden optimaal zijn. In uitzonderlijke gevallen kan de kwaliteit van een condoom door allerlei factoren zelfs achteruit gaan.
Waar en hoe bewaar je een condoom?
Je rubbertje retegoed bewaren? Volg dan deze tips:
- Bewaar het op een koele en droge plek. Niet koeler dan 5 graden en niet warmer dan 35;
- Zorg dat condooms niet worden bewaard in de buurt van scherpe voorwerpen, zoals sleutels, nagelschaartjes, enzovoort;
- Vermijd direct (zon)licht. Pas vooral op met condooms die in een doorzichtig folie zitten. Wees daarom ook extra voorzichtig met condoomautomaten in de buitenlucht. Deze kunnen door de zon behoorlijk warm worden en de kwaliteit van het condoom verslechteren.
- Op sommige verpakkingen staat zowel een maakdatum als een houdbaarheidsdatum. Haal deze niet door elkaar.
- Als het condoom er beschadigd uitziet, raar plakkerig aanvoelt, of als je het om andere redenen niet vertrouwt, gooi het dan weg en pak een nieuwe.
Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine. Nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je op de hoogte van alle gezonde tips.