Na een paar drankjes val je misschien heerlijk in slaap. Ongetwijfeld heb je weleens gemerkt dat je de volgende ochtend toch niet zo uitgerust wakker wordt. Heeft dat slaapmutsje dan toch niet gewerkt? Alcohol beïnvloedt onze slaapkwaliteit. Maar waarom is dat?
Het klopt inderdaad dat alcohol ervoor kan zorgen dat je sneller in slaap valt. Dat klinkt voor nachtbrakers en nachtpiekeraars misschien als muziek in de oren. Maar niets is minder waar. Alcohol compenseert het snelle indommelen met een hele, hele, slechte slaapkwaliteit.
Alcohol en je slaapkwaliteit
Niet alleen hoeveel uren je hebt geslapen bepaald hoe uitgerust jij in de ochtend wakker wordt. Ook de kwaliteit van je slaap speelt een grote rol. Met slaapkwaliteit wordt de diepte van je slaap en je slaapconsistentie bedoelt.
Om uitgerust wakker te worden heb je in de nacht voldoende REM-slaap nodig. Een goede nachtrust bestaat maar voor een klein gedeelte uit de REM-slaap maar deze slaapperiode is essentieel voor je lijf. Tijdens de REM-slaap ontspannen je spieren volledig, je hersenen verwerken informatie van de dag en dit is de periode waarin je droomt. Alcohol heeft een grote, negatieve invloed op deze slaapfase. Het zorgt er namelijk voor dat de duur van deze slaapfase korter wordt én dat je moeilijker in deze slaapfase komt. Ook al slaap je voldoende uren, met een paar glaasjes alcohol achter de kiezen kan je lichaam zowel geestelijk als lichamelijk niet volledig herstellen van de dag.
Ben je een beetje roezig door een paar glaasjes alcohol, dan val je volgens onderzoekers echt sneller in slaap. Maar die drankjes komen de slaapkwaliteit niet bepaald ten goede. Drink je regelmatig alcohol? Dan kan het effect van het snel in slaap dommelen steeds verder afzwakken. Langzamerhand heb je steeds meer alcohol nodig om te merken dat je sneller in slaap valt. En des te groter is het effect op je REM-slaap.
Dít merk je als je stopt met alcohol
Aan het einde van een avondje op het terras het laatste wijntje overslaan? Hartstikke goed natuurlijk. Maar verwacht niet dat je hierdoor een merkbaar verschil in je slaappatroon gaat hebben. Heb je een paar dagen achter elkaar geen alcohol gedronken? Good for you! Houd vol, want wanneer je stopt met het drinken van alcohol kan het op het begin juist lastiger zijn om in slaap te komen. Je natuurlijke slaapritme is verstoord waardoor het tot enkele weken kan duren voordat je echt een verschil merkt. Welke gezondheidsvoordelen je nog meer ervaart als je stopt met alcohol drinken? Dat lees je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Unsplash