Slapeloosheid wordt al snel gekoppeld aan te veel zorgen en te veel piekeren. Maar er zijn veel meer oorzaken voor slapeloze nachten, alleen misschien iets minder voor de hand liggend. Zoals brandend maagzuur, jeukende ogen en chronische pijn. Deze zeven redenen zorgen voor veel slapeloze nachten.
1. Chronische pijn
Artritis, lage rugpijn, brandend maagzuur, fibromyalgie of rug- en nekpijn. Deze en nog veel meer pijnlijke aandoeningen houden ons ‘s nachts wakker. In de Verenigde Staten hield de National Sleep Foundation in 2015 een enquête; van de mensen zonder pijn had 65 procent altijd een goede nachtrust. Van de mensen met chronische pijn was dat maar 36 procent.
2. Medicatie
Verschillende geneesmiddelen, variërend van medicijnen tegen verkoudheid, hoge bloeddruk, depressie en astma, kunnen zorgen voor slapeloosheid. Zo bevatten sommige medicijnen cafeïne of andere stimulerende middelen. Ook kunnen ze de REM-slaap verstoren, de productie van melatonine blokkeren of andere lichaamsfuncties in de war maken.
3. Depressie
Je dagelijkse stress kan je uit de slaap houden, maar een angststoornis of depressie zal dat zeker doen! Zo heeft maar liefst 80 procent van de mensen met een depressie moeite met inslapen of doorslapen.
4. Je eet- en drinkgewoonten
Ondanks je beste bedoelingen, kun je je slaap consequent saboteren met wat je eet en drinkt.
- Experts raden aan dat je zes uur voordat je gaat slapen stopt met koffie drinken, of andere drankjes met cafeïne.
- Geen alcohol! Wijn of bier werkt zeker als middel om mee in slaap te vallen. Maar dat effect duurt heel kort. Later in de nacht houdt alcohol je wakker.
- Een grote, zware maaltijd vlak voor het slapengaan kan te belastend zijn voor de spijsvertering.
5. Neurologische aandoeningen
Mensen met hersenenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson of mensen die ooit een beroerte hebben gehad, hebben vaak slaapproblemen. Dat kan door veranderingen in hersengebieden en chemische stoffen die de slaap beïnvloeden of van geneesmiddelen die de symptomen hiervan regelen.
6. Allergieën en astma
Jeukende ogen, een verstopte neus en benauwdheid zijn behoorlijke saboteurs van een goede nacht slaap. Mensen met een allergie of astma melden veel meer slaapproblemen. Zorg dat je consequent ventileert in een slaapkamer, mensen met hooikoorts kunnen het best douchen voor het slapengaan (zo was je pollen uit je haar) en zorg natuurlijk voor een stofvrije slaapkamer.
7. Wiebelende benen
Rusteloze benen syndroom (RLS) veroorzaakt prikkels en onrust in de benen die zeer ongemakkelijk zijn. En je ontzettend uit je slaap houden! Naar schatting heeft 5 tot 10 procent van de mensen RLS.