De NVWA waarschuwt: de Aziatische tijgermug reist steeds vaker mee naar ons kikkerlandje via de bagage van reizigers. En dat is foute boel. Want in landen waar deze Aziatische mug gevestigd is, is de kans groter dat de mug virussen bij zicht draagt. Hiermee is de kans op infectieziekten zoals Westnijlkoorts, knokkelkoorts en chikungunya groter. Voorkomen dat deze mug zich in ons kikkerlandje gaat vestigen dus. Dit moet je weten.
De tijgermug herken je aan zijn zwart-witte kleuren. Zowel de pootjes al de romp van de mug zijn zwart-wit gestreept. Verder zijn de muggen een stukje kleiner dan de ‘gewone’ steekmug.
Zo voorkom je verspreiding van de tijgermug
De tijgermug legt graag eitjes op beschutte plekken met stilstaan (regen)water. Denk aan bloempotten, regentonnen, emmers, drinkbakjes, dakgoten. banden en putten.
- Zet spullen in je tuin daarom bij voorkeur op de kop, zodat er geen water in kan blijven staan.
- Zorg dat de dakgoten schoon zijn: zo kan het water goed doorlopen.
- Ververs water in drinkbakjes
- Dek regentonnen mugdicht af
- Maak tuinspullen zoals regentonnen en gieters goed schoon met een borstel
- Ga je op reis? Neem geen tuinspullen mee uit Zuid-Europese landen. Doe je dit wel? Maak ze dan goed schoon luidt het advies van de NVWA.
Heb je een tijgermug gespot? Doe dan een melding
Probeer de mug dood te slaan of te vangen en maak een duidelijke foto van de mug voor een neutrale achtergrond. Bewaar de mug voor eventueel onderzoek en doe hier een melding van de vondst.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.