Incontinentie is geen onderwerp waar we graag over babbelen. Maar wij vinden het belangrijk om dit vooral wél te doen. Urineverlies is niet nodig en een portie kennis scheelt een hoop. Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen stressincontinentie en aandrangincontinentie? En wat heeft stress te maken met urineverlies? (spoiler: niets!)
Dat jij vaker moet plassen dan je partner of collega, is niet zo gek. Iedereen heeft een ander plasritme. Maar bijna drie procent van de mannen en ruim tien procent van de vrouwen brengt niet alleen bezoekjes aan de wc, maar heeft ook last van ongewild urineverlies. We onderscheiden twee vormen: stressincontinentie en aandrangincontinentie. Wat is wat?
Dit is stressincontinentie
Stressincontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd. Dat is een logischere term, want deze vorm van urineverlies heeft niets te maken met stress. Waarmee dan wel? “Met de druk die op je blaas ontstaat bij actie”, vertelt Lisette van de Bilt-Sonderegger, verpleegkundig specialist in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Je hebt dan ook vooral last bij hard lachen, niezen, hoesten of trampolinespringen.
De boosdoener zijn meestal je bekkenbodemspieren. Van de Bilt-Sonderegger: “Bekkenbodemspieren helpen om de plas op te houden, maar als ze verzwakt zijn, lukt dat niet meer voldoende.” De bekkenbodemspier kan ook te gespannen zijn, waardoor de bekkenbodemspier op het moment van de drukverhoging niet meer extra kan aanspannen. Zo kan er alsnog urineverlies optreden. Ook de plasbuis en blaashals kunnen zijn verzwakt, waardoor de urine er makkelijker kan uitlopen.
Bekkenbodemspieren kunnen om allerlei redenen verzwakt of te aangespannen raken. Bijvoorbeeld door langdurig hoesten, maar ook een zwangerschap, gynaecologische operaties, ouder worden en vrouwelijke hormonen kunnen deze spieren triggeren om te verslappen.
Dit is aandrangincontinentie
Aandrangincontinentie wordt ook wel een overactieve blaas genoemd. Je blaas begint dan al met knijpen voordat je bij het toilet bent, waardoor je het moment van plassen niet meer kunt uitstellen. Meestal gaat het eerst om een paar druppels en wordt het langzaam erger.
Soms is er een duidelijke oorzaak voor zo’n overactieve blaas. Van de Bilt-Sonderegger: “Het kan zijn dat de blaasspier niet meer goed wordt aangestuurd door het zenuwstelsel, zoals bij MS, na een beroerte of bij diabetes. Het kan ook ontstaan door een blaasontsteking, blaasstenen of een voorwandverzakking.”
4 weetjes over urineverlies
Wat moet je nog meer weten over deze twee vormen van urine-incontinentie?
- Bij stressincontinentie werken medicijnen vaak niet. Bij aandrangincontinentie kan gekozen worden voor medicijnen die de samentrekking van de blaasspier remmen. Deze medicijnen geven echter vaak vervelende bijwerkingen.
- Stressincontinentie komt gemiddeld voor vanaf 45 jaar, aandrangincontinentie vanaf 50 jaar
- Met goede bekkenbodemtherapie komt zo’n tachtig procent van de mensen van stressincontinentie af. Belangrijk hierbij is dat het goed wordt uitgevoerd, want de meeste vrouwen weten niet hoe ze hun bekkenbodemspieren moeten ont- en aanspannen.
- Met goede bekkenbodemtherapie komt 80 procent van de patiënten van stressincontinentie af.
Wil je je bekkenbodemspieren thuis trainen? Dit zijn de drie beste oefeningen.