Of je nu zelf spierreuma hebt of er in de wandelgangen over hebt gehoord, je vraagt je misschien wel af: wat is spierreuma nou eigenlijk? Wij doken erin en zochten het voor je uit.
Laten we bij het begin beginnen, want: wat is reuma? Reuma is niet een ziekte op zich. Het is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten, spieren en pezen. Vaak worden reumatische aandoeningen onderverdeeld in gewrichtsontsteking (artritis), bindweefsel- en systeemziekten, artrose en weke-delen-reuma. Mensen die reuma hebben, voelen vaak veel pijn en stijfheid in de gewrichten en spieren en zijn vermoeid. Zo’n twee miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma.
Wat is spierreuma?
En dan de hamvraag: wat is spierreuma? Dit is een veel voorkomende vorm van ontstekingsreuma die ook wel polymyalgia rheumatica (PMR) wordt genoemd. Het is een auto-immuunziekte waarbij je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt. Lang werd op de vraag ‘Wat is spierreuma?’ geantwoord dat de spieren zijn ontstoken. Maar dat blijkt niet te kloppen: het zijn juist de gewrichten, pezen, peesaanhechtingen en slijmbeurzen die ontstoken zijn. Het komt bijna alleen voor bij mensen boven de 50 jaar en vrouwen krijgen het twee keer zo vaak als mannen. Bij meer dan zeven op de tien mensen gaat de aandoening over, maar dat kan wel twee tot drie jaar duren en bij sommige mensen langer. Spierreuma wordt vrijwel altijd behandeld met prednison; een corticosteroïde met een sterke ontstekingsremmende werking.
Wanneer zijn het stijve spieren en wanneer is het reuma?
Hoe ouder je wordt, hoe vaker je er waarschijnlijk mee te maken krijgt: stijve spieren. Na een dagje onkruid wieden bijvoorbeeld, of een wandeling. Maar wanneer is het normaal en wanneer is het spierreuma? Kenmerkend voor spierreuma is dat de pijn en stijfheid zich aan beide kanten van het lichaam bevindt. Daarnaast heb je niet alleen last van stijve spieren, maar ook bijvoorbeeld van bewegingsbeperkingen in de nek, schouders en billen, koorts en/of vermoeidheid. Bij spierreuma krijg je last van spierpijn en stijfheid in je nek, je schouders en je bekken. Het kan ook zorgen voor klachten als: moeite met bewegen, onbewust afvallen, nachtzweten, koorts hoger dan 38 graden Celsius, moeite met armen boven het hoofd tillen, veel moeite met dagelijkse handelingen zoals douchen en aankleden en een gebrek aan energie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.