Glasvochttroebeling. Klinkt als iets wat te maken heeft met je auto, maar niets is minder waar. Als je hier last van hebt, zie je zwevende vlekjes of sliertjes voor je ogen. Het wordt ook wel mouches volantes of floating specks genoemd. Wat zijn die vlekjes? Hoe komen ze daar? En kom je er weer vanaf?
Ze komen soms alleen en soms in groepjes voor en volgen de bewegingen van je oog. Hoe je je blik ook wend of keert, de mouches volantes draaien trouw mee. Maar wat zijn het? Hoe komen ze daar? En hoe kom je er weer vanaf?
Wat zijn mouches volantes?
Het klinkt Frans en dat is het ook. Letterlijk betekent het ‘vliegende vliegjes’ en zo wordt het ook vaak omschreven door mensen die last hebben van deze kwaal. Het zijn kleine troebelingen in het glasvocht in het oog, eiwitophopingen eigenlijk. Die troebelingen zie je als zwevende vlekjes doordat de troebeling een schaduw werpt op het netvlies. Puntjes, cirkels, slierten, spinnenwebben … het kan allemaal.
Zijn mouches volantes gevaarlijk?
Hoewel het vervelend is om continu vlekjes voor je ogen te hebben, is glasvochttroebeling in de meeste gevallen onschuldig. Het is een algemeen voorkomend verschijnsel. Het wordt pas gevaarlijk als je zicht dusdanig verslechterd, dat je bijvoorbeeld niet meer kunt fietsen.
Wat zijn de oorzaken?
De meest voorkomende oorzaak van mouches volantes is veroudering. Meestal ontstaan ze dan ook rond het vijftigste levensjaar. Met het klimmen der jaren verandert namelijk meestal het glasvocht van structuur. De kwaliteit wordt minder, het flexibele karakter gaat verloren. Tijdens dit proces wordt collageen afgebroken. Draadjes collageenresten beginnen in het glasvocht rond te dwalen en zo ontstaan mouches volantes. Andere oorzaken van mouches volantes zijn bijziendheid, glasvochtbelasting, glasvochtbloedingen, netvliesscheur of een inwendige oogontsteking.
Kan het worden behandeld?
Mouches volantes zijn in de meeste gevallen onschuldig, waardoor een behandeling niet nodig is. Je went aan de klachten en de zwevende vlekjes worden minder hinderlijk. In sommige gevallen gaan je hersenen ze ook wegdenken – ideaal. Bij vermoeide ogen is de kans groot dat de vlekjes weer de kop opsteken. Geef je ogen dan wat extra rust.
Verergeren de klachten? Heb je veel mouches volantes? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Je kunt dan een operatie overwegen. Tijdens de operatie wordt zoveel mogelijk glasvocht verwijderd en vervangen door een speciale vloeistof. Meestal lukt het de oogarts om alle hinderlijke vlekjes weg te halen, maar soms blijven er een paar over. In extreme gevallen kan een laserbehandeling worden overwogen.
Kun je er zelf iets tegen doen?
Je kunt zelf één ding doen tegen mouches volantes: rust! Rust is het belangrijkste voor je ogen, omdat de mouches volantes dan minder hinderlijk worden. Rustige oogspieren zijn minder gespannen en zorgen voor een betere doorbloeding van afvalstoffen. Zo kunnen die afvalstoffen minder in je glasvocht zitten.