Zodra het najaar om de hoek komt kijken, is het voor de koukleumen onder ons erg verleidelijk om aan de thermostaat te draaien. Maar met hoge energieprijzen zoek je misschien liever naar andere manieren om jezelf op te warmen. Wij tippen er een paar!
De verwarming een graadje lager zetten, is beter voor het milieu én je portemonnee, maar – toegegeven – een lagere temperatuur in huis is ook direct voelbaar. Vooral in de vroege ochtenden of late avonden kunnen de rillingen over je lijf lopen. Wil je liever niet aan de knop van de verwarming draaien, maar er wel warmpjes bij zitten en kom je niet verder dan het dragen van een extra trui? Gebruik dan een van deze tips.
1. Kaarsjes
Steek kaarsjes aan. Sfeervolle waxinelichtjes ogen niet alleen warm, het maakt de ruimte daadwerkelijk een tikkeltje warmer. Oke, natuurlijk niet zoals een verwarming zou doen, maar alle kleine beetjes helpen, toch? Wist je trouwens dat je heel gemakkelijk zelf kaarsen kunt maken?
2. Houd de oven open
Een versgebakken appeltaart of een rijkgevulde quiche uit de oven? Niets lekkerder dan een warm en stevig maaltje. Laat de oven na gebruik openstaan, want zo verspreidt de warme lucht zich door de ruimte. Resultaat: Een aangename geur én en een fijne temperatuur zonder extra te stoken.
3. Drink warme drankjes
Niet te missen tijdens de koude herfst- en winterdagen: warme drankjes. Het warmt je Zet dus een flinke pot thee, een kan koffie of maak warme chocolademelk. Ook deze heerlijk herfstdrankjes zijn het proberen meer dan waard!
4. Check je gordijnen
Het kan een paar graden schelen als je overdag de zon je huis in laat schijnen en ‘s avonds de gordijnen dichttrekt. De juiste raamdecoratie kan sowieso bijdragen aan een warmer huis. Zeker als je voor verduisterende gordijnen gaat, houdt dit veel kou tegen. Ook rolluiken en plisségordijnen zijn een slimme optie.
Goed om te weten: heb je de verwarming wél aan? Zorg dan dat je gordijnen niet voor de radiator hangen. De warmte van radiatoren blijft namelijk achter de gordijnen hangen, wanneer je kiest voor gordijnen tot de grond. Op deze manier is het lastiger je ruimte te verwarmen en stook je meer voor minder.
5. Warme voeten = warm lichaam
Een goede tip om jezelf warm te houden: zorg voor warme voeten. Als je koude voeten hebt is de rest van je lichaam dat ook. Hierdoor ben je geneigd de thermostaat op te schroeven. Dus, zorg voor lekkere warme sokken! Oh, en leg een kleed op de plekken waar je veel bent, zoals onder de eettafel of de zithoek. Toch weer wat extra warmte.
6. Kom in beweging!
De hele avond aan het Netflixen? Dan is de kans groot dat je het koud krijgt. Door te bewegen krijg je het automatisch warmer. Zet daarom een hometrainer voor de tv of haal een hoelahoep in huis. Hiermee je sla drie vliegen in één klap: je krijgt het warmer, je kunt gewoon tv kijken en je doet ook nog eens iets aan je beweging.
7. Ga naar buiten
Als je het koud hebt zit je waarschijnlijk niet te wachten op een blokje om. Maar tóch raden we je dit wel aan, al is het maar een paar minuten. Door te lopen heb je het al snel niet meer koud en als je daarna weer thuiskomt merk je pas hoe lekker warm het eigenlijk in huis is. Zelfs als de verwarming niet aan staat! Een frisse neus halen in het najaar is trouwens sowieso goed voor je gezondheid. Hier lees je er alles over.
8. Knuffel je warm
Heb je het koud? Een goede reden om eens extra te knuffelen met je partner. Zo houd je elkaar warm én het is super romantisch. Knuffelen is sowieso hartstikke goed voor je gezondheid, dus kruip bij je partner op schoot en knuffelen maar! Bij gebrek aan een partner kun je natuurlijk ook je huisdier op schoot nemen als mini-kacheltje.
9. Kersenpitkruik
Ben jij een koukleum en wil je niet in een koud bed terechtkomen? Zorg dan dat je 15 minuten voordat je gaat slapen een kruik in bed legt. Hierdoor warmt je bed vast op en hoef je je geen zorgen te maken dat je onder frisse lakens terechtkomt. Een kersenpitkruik is trouwens ook een ideale optie om jezelf op te warmen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.