Gezond eten begint bij gezond koken. Maar hoe gezond kook jij eigenlijk? Bij het bakken en braden van voeding komt fijnstof vrij. Een heleboel zelfs – afhankelijk van hoe je kookt. Maar hoe schadelijk is fijnstof? En hoe zorg je ervoor dat er minder fijnstof vrijkomt tijdens het bereiden van je favoriete maaltje?
We weten dat het stoken van een houtkachel of het branden van kaarsen niet goed is voor het fijnstofgehalte in onze woning. Maar ook in de keuken komt er een heleboel fijnstof vrij. Wij geven je 4 tips om fijnstof tijdens het koken te verminderen.
Wat is fijnstof?
Fijnstof is niets meer dan kleine deeltjes in de lucht. De deeltjes kunnen afkomstig zijn van industrie, het verkeer, de veehouderij of van jezelf – bijvoorbeeld in de vorm van het branden van kaarsen of het sprayen van deodorant. Een onderzoek van onderzoeksorganisatie TNO wijst uit dat koken de grootste bron van fijnstof is in huis.
Fijnstof wordt gemeten in hoeveelheid deeltjes per kubieke meter. Bij het bakken en braden van voedingsmiddelen komt 50 tot 2.000 micrometer aan fijnstof vrij per kubieke. Ter vergelijking: bij een terugslag van rook uit een houtkachel is dit 35 micrometer en bij het sprayen met deodorant 350 micrometer. Afhankelijk van hóé je kookt kan de hoeveelheid fijnstof die wordt uitgestoten enorm variëren. Goed nieuws: dit betekent dat je de hoeveelheid fijnstof in je huis met de juiste handigheidjes flink omlaag kan schroeven.
Tip 1: Een goede afzuiging
Het Longfonds adviseert een afzuigkap met een minimale capaciteit van 300 kubieke meter per uur die de damp van het koken direct naar buiten afvoert. Ook belangrijk: zorg ervoor dat je afzuigkap helemaal over het fornuis hangt zodat er geen damp kan ontsnappen. Maak de afzuigkap regelmatig schoon en vetvrij. Vervang de filters van de afzuigkap minimaal vier keer per jaar.
Tip 2: Zet de afzuigkap aan vóór het koken
Zet je afzuigkap aan vóórdat je begint met koken. Volgens het Longfonds komt dan de luchtstroom alvast op gang en maakt dit het afzuigen efficiënter. Laat de afzuiging ook nog een tijdje aanstaan nadat je klaar bent met koken. Een goede afzuiging kan volgens TNO de hoeveelheid fijnstof in de woning met 20% verlagen.
Tip 3: Ga voor elektrisch
Kook je op gas? Dan komen er gassen vrij die soms niet volledig verbranden. Het gevolg is dat deze gassen in de ruimte blijven hangen. Het inademen van deze gassen is niet goed voor je gezondheid. Liever elektrisch dus!
Tip 4: Kook op de achterste pitten
Zo simpel kan het zijn. Verplaats je pannetje van de voorste naar de achterste pitten. De fijne deeltjes kunnen zo beter worden opgezogen door het afzuigsysteem. Een simpele stap in de richting naar een gezondere lucht in huis. Het gaat hierbij vooral om het bakken, wokken of braden. Bij het koken van water komt namelijk geen fijnstof vrij.
Tip 5: Koken in plaats van bakken
Bij het koken van een eitje komt er een stuk minder fijnstof vrij dan tijdens het bakken van een ei. Dit geldt ook voor het bereiden van groenten. Wokken levert meer fijnstof dan koken. Kan een voedingsmiddel op meerdere manieren bereid worden? Ga dan voor koken!
Tip 6: Kies een pan met een goede bodem
Bij pannen die een dikke bodem en goede antiaanbaklaag hebben wordt de hitte beter verdeeld. Dit zorgt er voor dat je eten minder snel aanbrandt. Het gevolg? Er komt minder fijnstof vrij. Win-winsituatie want je hoeft geen aangebrand maaltje te op tafel te zetten.
Tip 7: Kook met olie
Volgens Gezond Binnen is het verstandiger om met olie te bakken en braden. Boter verbrand eerder, waardoor er bij het bakken in boter meer fijnstof vrijkomt. Welke olijfolie je wanneer gebruikt? Volg deze olijfoliehandleiding.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.