Het scheiden van afval. Je hoort er steeds meer over. Maar heeft het eigenlijk wel zin om al je glazen potjes, oude kleding en plastic verpakkingen fanatiek te scheiden? Of is het een druppel op een hete plaat? Wij geven je 4 feiten en fabels.
1. Afval scheiden: kleding en textiel worden nauwelijks gerecycled
Feit. Minder dan één procent van al het textiel wordt gerecycled. Het grootste gedeelte wordt verbrand of eindigt op de vuilnisbelt. Terwijl Nederlanders toch zeker 135 miljoen kilo textiel doneren in de kledingbakken. Het probleem? De oplopende kosten. En het feit dat inzamelaars deze kosten betalen. Waar het slechts 4 cent oplevert om een kilo katoen te recyclen, kost het de inzamelaar 34 cent.
2. GFT-afval kun je beter verbranden dan het afval scheiden
Dat spant erom. Helaas is het niet mogelijk om vast te stellen of het beter voor het milieu is om het te verbranden of te composteren, volgens de website van milieucentraal. Toch kan het gft-afval scheiden alsnog voordelen bieden. Het vergisten van gft-afval gaat steeds beter. En dit vergisten levert duurzame energie op, namelijk biogas. Als gft-afval gebruikt wordt als compost, scheelt dit bovendien in het gebruik van kunstmest. En compost is beter voor het milieu dan kunstmest.
3. Sinds de coronacrisis is de productie van plastic toegenomen
Feit. Sinds de coronacrisis wordt er meer consumentenplastic weggegooid, maar tegelijkertijd is er veel minder vraag naar gerecycled plastic, meldt RTL Nieuws. Door de lage olieprijs is het bovendien goedkoper om nieuw plastic te produceren dan plastic te recyclen. Gevolg? Een toename in plastic afval.
Toch kan het plastic recylcen kostendekkend zijn, omdat verschillende producenten van plastic verpakking meebetalen aan de recycling. Voor het milieu is plastic recyclen in elk geval beter dan verbranden.
4. Plastic verpakkingen zijn nauwelijks te recyclen
Fabel. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we de helft van al het plastic verpakkingsmateriaal verbranden in Nederland. We hebben dus nog een behoorlijke inhaalslag te gaan. Dat klopt. Hoe dat kan? Sommigen denken doordat het gebruik van plastic veel nieuwer is, dan bijvoorbeeld glas of papier. De kennis hoe je het materiaal kunt recylcen is daardoor wellicht beperkter.
Toch zijn we wél in staat de andere helft van de plastic verpakkingen te recyclen. Sommige plasticsoorten zijn gemakkelijker te recyclen (zoals PET-flessen, wasmiddelenflacons) dan andere soorten (zoals plasticbekers, foam en patatbakjes). Plastic afval zit soms onder etensresten wat het lastiger maakt om te recyclen. Maak je verpakkingen daarom eerst schraapschoon voor je weggooit.
Weten welk afval in welke afvalbak hoort? Lees het in de scheidingswijzer.