Hoewel de herfst veel moois en gezelligheid met zich meebrengt, wordt het milieu in deze periode op allerlei manieren extra belast. Wil jij in dit kleurrijke seizoen duurzame keuzes maken? Dan zijn deze tips het lezen waard.
De dagen worden korter en ja, ook de temperaturen gaan toch écht dalen. Dat betekent ook dat de verwarming weer wordt aangedraaid, de salades worden ingeruild voor stevige en warme maaltijden en het tijd is voor een herfstgarderobe. Wij helpen je een handje om dit seizoen duurzaam (en gezond) door te komen.
Tips voor een milieuvriendelijke herfst
Van bewust koken tot een tweedehands herfstgarderobe en van milieuvriendelijke sfeerverlichting tot warmte vasthouden zonder te stoken. Met deze tips zorg jij voor een duurzame én gezonde herfst:
1. Houd de warmte vast
Ondanks de torenhoge gasprijzen, is de neiging – vooral in de herfst en winter – om de thermostaatknop een flinke slinger te geven volop aanwezig . Maar hoe zorg je ervoor dat de warmte binnenblijft? Plaats een tochtstrip over je brievenbus of langs de deurposten en plaats isoleerfolie achter je radiatoren, zodat de warmte kan reflecteren.
Ook kan het een paar graden schelen als je overdag de zon je huis in laat schijnen en ‘s avonds de gordijnen dichttrekt. Sommige raamdecoratie kan zelfs bijdragen aan het binnenhouden van de warmte in huis, zoals rolluiken en plisségordijnen. Handig! Tip: hier lees je nog meer tips hoe je jezelf en je huis warm houdt zonder verwarming.
2. Zorg voor warme voeten
Een goede tip om niet je huis, maar jezelf warm te houden: zorg voor warme voeten. Als je koude voeten hebt is de rest van je lichaam dat ook. Hierdoor ben je geneigd de thermostaat op te schroeven. Niet fijn voor je portemonnee, maar ook niet heel milieuvriendelijk. Dus, zorg voor lekkere warme sokken! Oh, en heb je een gladde vloer? Leg een kleed op de plekken waar je veel bent, zoals onder de eettafel of de zithoek. Toch weer wat extra warmte.
3. Ga voor seizoensgroente
Kiezen voor seizoensgroente heeft veel voordelen. Het is goed voor het milieu, is supergezond voor je én het is fijn voor je portemonnee. De teler hoeft in deze tijd van het jaar namelijk geen kas, supplementen of extra meststoffen te gebruiken om groente en fruit te laten groeien. Ook hoeft het niet overgevlogen te worden uit een land met een tropisch klimaat, wat natuurlijk extra geld kost. Moeder natuur doet al het werk en zorgt met een beetje geluk voor een gigantische oogst. Daarom kun jij het voor een prikkie in de supermarkt kopen. Groente scoren in de herfst? Ga dan voor pompoen, stoofpeer, spruitjes of boerenkool.
4. Houd de oven open
Een versgebakken appeltaart of een rijkgevulde quiche uit de oven, mmm! Niets lekkerder dan een warm en stevig herfstmaaltje. De oven is hiervoor het perfecte kookinstrument: smaakvol en duurzaam. Laat de oven na gebruik openstaan, want zo verspreidt de warme lucht zich door de ruimte. Resultaat: Een aangename geur én en een fijne temperatuur zonder extra te stoken.
5. Waxinelichtjes versus LED-verlichting
Zeg je herfst, dan zeg je vroege avonden met sfeervol kaarslicht. Maar helaas is het niet heel goed voor het milieu om iedere avond minstens 86 kaarsjes aan te steken. Waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffine. Dit is gemaakt van aardolie wat niet echt milieuvriendelijk is. Ook komen waxinelichtjes niet zonder afval, want de kleine kaarsjes zitten in een cupje, gemaakt van aluminium.
Gelukkig kunnen aluminium-cupjes tegenwoordig in het PMD-afval, maar wil je een duurzamere keuze maken? Gebruik dan een LED-lichtje. Ja, een nepkaars dus, maar toch zijn er varianten die nauwelijks van echte kaarsjes zijn te onderscheiden, zeker niet als ze in een theelichthouder zitten. Zo maak je een milieubewuste keuze, maar geniet je alsnog van supersfeervol licht.
Ook leuk: je kunt in een paar stappen je eigen geurkaars maken. Creatief, duurzaam én leuk als persoonlijk cadeau!
6. Slim theeleuten
Op een donkere, regenachtige herfstdag hoort natuurlijk.. een flinke kop thee! Tip: gebruik een grote thermoskan, zodat je hooguit twee keer per dag water hoeft te koken. Het scheelt energie, het is makkelijker om de herfstthee bij te schenken én je blijft gehydrateerd.
7. Tweedehands herfstgarderobe
Als de herfst is aangebroken, is het tijd voor een nieuwe garderobe. Nou ja, nieuw.. Een dikke trui hoef je echt niet splinternieuw te shoppen. Haal eerst je kleding van zolder vóór je nieuwe items gaat aanschaffen. Grote kans dat je die toffe corduroy rok of kleurrijke coltrui helemaal bent vergeten en het met verbazing uit de mottenballen haalt.
Een andere optie voor een duurzame herfstgarderobe is om truien tweedehands te scoren. Neem een kijkje op Vinted of struin leuke kringloopwinkels af, op zoek naar de leukste pareltjes.
8. Duurzame Sint Maarten
De traditie wordt tijdens dit seizoen niet overal in het land even fanatiek gevierd, maar op veel plekken is 11 november dé dag waarop kinderen aanbellen en een liedje zingen voor – jawel – Sint Maarten. Dit zingen is natuurlijk niet belangeloos, want de kids verwachten wat van je: snoep! Wil je dit jaar een duurzamere Sint Maarten? Ga dan voor traktaties die niet afzonderlijk verpakt zitten, zoals (suikervrije) dropsleutels. Scheelt weer een hoop papier en plastic. Of deel volkorenkoekjes uit. Gezonder én geen verpakking.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.