Wist je dat er elke vier minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp wordt behandeld na een val? Dat gaat jaarlijks om 109.000 ouderen. Dit blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, een onafhankelijk expertisecentrum voor veiligheid. Zitten jouw ouders in deze leeftijdscategorie dan ben je vast benieuwd wat je kunt doen om hun valrisico te verkleinen. We geven tips!
Waar een kind vaak zo flexibel is dat het aardig beurse plekken kan hebben, houden ouderen vaker vervelende gevolgen over aan een val. Hun botten zijn minder sterk, waardoor ze een grotere kans hebben om iets te breken. Een heupbreuk of een polsfractuur komt vaak voor. Naast de fysieke gevolgen, kunnen zij na een val ook psychische klachten krijgen. Sommige ouderen ontwikkelen bijvoorbeeld valangst na een valpartij. Die angst om te vallen, zorgt dat bijvoorbeeld jouw moeder moeilijk of te voorzichtig gaat lopen. Dat maakt de kans om te vallen juist alleen maar groter. Reden genoeg dus om valpartijen te willen voorkomen.
Weet jij of jouw ouders een grote kans op vallen hebben? Sta eens stil bij hun valrisico’s. Met kleine dingen kun je dit risico vaak al flink verlagen. Er zijn verschillende soorten valrisico’s. Die kun je onderverdelen in omgevingsrisico’s en gezondheidsrisico’s. Omgevingsrisico’s hebben te maken met de woon- en leefomgeving. Gezondheidsrisico’s gaan over de risico’s die horen bij het ouder wordende lichaam. We geven tips om het valrisico te verkleinen.
Tip 1: Neem het valrisico op de trap weg
Wonen jouw ouders bijvoorbeeld in een huis met meerdere verdiepingen? Dan is de kans om te vallen een stuk groter dan wanneer zij in een gelijkvloerse woning wonen. De trap is namelijk 1 van de plekken in huis waar veel valongelukken gebeuren. Een oplossing is bijvoorbeeld om een traplift te huren of te kopen. Zo kun je het valrisico op de trap wegnemen.
Tip 2: Neem een kijkje in de badkamer
Kijk ook naar de risico’s in de badkamer. Hebben jouw ouders nog een ligbad? Vraag hen dan hoe makkelijk zij daar nog in- en uitstappen. Het is niet gek als zij hier moeite mee hebben. Bij mensen die ouder worden, komt verlies van spierkracht veel voor. Een wandbeugel is dan een relatief makkelijke manier om meer steun te bieden. Het bad vervangen door een inloopdouche is helemaal een mooie oplossing.
Tip 3: Laat de ogen regelmatig controleren
Hoe goed werken de ogen en spieren van jouw ouders nog? Hoe beter je kunt zien, hoe minder snel je je verstapt. Weet jij wanneer jouw vader of moeder voor het laatst bij de opticien is geweest? Een regelmatige controle van de ogen is belangrijk. Zo weet je zeker of er wel of geen bril nodig is of dat de huidige bril de juiste sterkte heeft of niet.
Tip 4: Beweeg voldoende om het valrisico te verkleinen
Een andere vraag om het valrisico te bepalen: zijn jouw ouders nog sterk genoeg? Met sterke armen en benen, kun je een onbalans makkelijk opvangen. Als je die kracht niet meer hebt, val je veel sneller. Om de spieren sterk te houden, is het belangrijk dat ouderen bewegen. De Gezondheidsraad, adviseert volwassenen om minimaal 150 minuten per week te bewegen. Dat hoeft niet intensief te zijn. Een rondje fietsen of wandelen of een poosje in de tuin werken is voldoende.
Kijk samen met jouw ouders of zij valrisico’s hebben en hoe je die kunt oplossen. Zo verklein jij de kans op valongelukken.
Dit artikel is in samenwerking met Otolift tot standgekomen. Hun traplift maakt jouw trap weer veilig en je woning toegankelijk.