Telefoon … je krijgt onverwacht bezoek. Je tilt je hoofd van het bankkussen en ziet een berg spullen en een laag stof op je tv. Hoe lang geleden was het dat je schoonmaakte? Wat nu? Als een dolle door je huis vliegen omdat binnen een half uur het bezoek voor de deur staat? Ja! Zo maak je elk huis in een half uur schoon en is onverwacht bezoek nooit een probleem.
Schoonmaken kost tijd, is intensief en als je na een dag werken thuiskomt, wil je het schoonmaken van de keuken, badkamer en de wc graag uitstellen. Diet Groothuis, schrijfster van Het Grote Poetsboek, heeft de remedie: begin gewoon! “Het probleem wordt steeds groter op het moment dat je niets doet. Maar het probleem is vooral dat steeds meer mensen niet weten hoe ze moeten schoonmaken, welke spullen ze nodig hebben en belangrijker nog: waar ze moeten beginnen.”
Groothuis schreef jaren columns over poetsen: “Ik word sindsdien overspoeld met tips en vragen over huishouden. De columns die ik schreef waren bedoeld voor een periode van drie maanden, maar al met al heeft het vijf jaar geduurd.”
Veel schoonmaken, begin klein
Een huis vol spullen en te weinig tijd is een slechte combinatie. Maar hoe weinig tijd je ook hebt, een kleine poetsbeurt kan al voor een grote verandering zorgen. Diet: “Denk bijvoorbeeld aan de WC. Die ruimte is lekker klein en het duurt niet al te lang voor je die schoongemaakt hebt. Je hebt dan toch al één ruimte schoon en dat motiveert vaak voor een vervolg. Een aanrecht is ook zo’n mooi voorbeeld. Tegenwoordig hebben de meeste mensen een vaatwasser, maar een leeg en schoon aanrecht lijkt nog best lastig. En dat terwijl een schone keuken juist wonderen doet voor een lekker fris en opgeruimd huis.” Rommel voorkomen? Start met minimaliseren! Naast een opgeruimd huis maakt minimaliseren je ook nog eens gelukkiger.
Stel niet uit
Het belangrijkste advies om nooit in tijdnood te komen en altijd in een schoon huis te wonen, is de stel-niet-uit-methode die Groothuis beschrijft. Het gaat er daarbij om dat je, je raadt het al, stopt met uitstellen. Gedachtes als ‘maak ik morgen schoon’ en ‘nu eerst even wat leuks doen’ moet je vermijden. Denk in kleine stappen, uitstelgedrag ontstaat als je voor je gevoel geen overzicht meer hebt. Werk stap voor stap door de rommel en viezigheid heen. Eenmaal begonnen wordt het steeds makkelijker om door te gaan.
Schoonmaken is bijhouden
Als je omgeving niet schoon en opgeruimd is, kun je daar rommeliger of chaotischer door worden. “Als je huis op orde is, is het alleen een kwestie van bijhouden. Ik ga elke vrijdag even een uurtje, hooguit twee, door mijn huis en begin dan lekker fris en opgeruimd aan het weekend. Het werkt echt!”
Razendsnel alles schoon
En nu naar het scenario dat je wél het schoonmaken hebt uitgesteld en de laatste dagen niets hebt opgeruimd. Het is gewoon een chaos. En dan … telefoon! “Heb je koffie? We zitten al in de auto. Tot zo.” Bezoek. Je tilt voorzichtig je hoofd van het bankkussen en kijkt angstvallig naar de rommel om je heen. En dan moet je ook nog douchen! Oeps. Wat nu?
Volgens Diet moet je je in schoonmaak-noodgevallen alleen richten op ruimtes waar je visite zal komen: de WC, woonkamer en keuken. Haar tips voor nood:
1. Veeg zo snel mogelijk alle troep onder de bank
2. Zorg in ieder geval dat je WC schoon is en de gootsteen glimt
3. Een lege tafel lijkt erg opgeruimd; maak die leeg, zet er een bloemetje of kaarsje op en klaar ben je
4. O, en vergeet natuurlijk niet om koffie te zetten
Waarmee moet ik schoonmaken?
Als het bezoek weg is, kun je je nog even beraden op de middelen waarmee je schoonmaakt. Dure en (vaak) milieu-onvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn volgens Diet helemaal niet nodig: “Schappen in supermarkten puilen uit met veelkleurige en vooral schadelijke schoonmaakmiddelen. Soda, groene zeep en azijn volstaan prima voor een schoon huis.
Schuurmiddel nodig? Dat kun je makkelijk zelf maken: neem een eetlepel soda, een paar druppels afwasmiddel en voilá, daar is je goedkope en milieuvriendelijke schoonmaakmiddel.” Ook in dit artikel geven we je tips om schoon te maken zonder zooi.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.