Waar je je deze zomer ook bevindt: zonnebrandcrème mag niet ontbreken. Voordat je van het stralende zomerweer geniet, vis je snel een oud flesje zonnebrandcrème uit de kast. Maar kun je die crème van vorig jaar eigenlijk nog gebruiken? Biedt zo’n product nog wel de juiste bescherming of is het jarenlang houdbaar?
Zonlicht maakt blij, zorgt voor sterke botten en tanden dankzij de aanmaak van vitamine D, geeft bleke huiden een fijn kleurtje en biedt verlichting bij eczeem en psoriasis. Zonlicht is dus hartstikke gezond! Mits je je aan bepaalde spelregels houdt om verbranding, rimpels en huidkanker te voorkomen. Met een goede zonnebrandcrème bescherm je je huid tegen schadelijke invloeden van de zon. Daarbij is het wél belangrijk om de houdbaarheid van je zonnebrandproducten te checken.
Hoe lang kun je zonnebrandcrème bewaren?
Een geopende zonnebrandcrème kun je maximaal een jaar bewaren, aldus KWF Kankerbestrijding. Dit staat op de verpakking: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden.
Mischa Stubenitsky, woordvoerder KWF Kankerbestrijding zegt hierover: “Zonnebrand kan daadwerkelijk ‘over de datum’ zijn. Zonnebrand die over de datum is, verliest zijn werking. Deze zonnebrand geeft dan niet meer de bescherming die nodig is. Dat kan zorgen voor zonverbranding van de huid en dit vergroot de kans op het krijgen van huidkanker. Koop je een zonnebrand in Nederland, dan kun je ervan uitgaan dat voldaan wordt aan alle regels, de juiste informatie op de verpakking en de juiste beschermingsfactor, en dat het product, ongeacht het merk, ook werkzaam is. De regelgeving is hier erg streng.”
Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) langzaam afneemt. De crème beschermt je dan minder goed. Bewaar zonnebrand daarom niet te lang. Ongeopend is een zonnebrand 2,5 jaar houdbaar.
Hoe bewaar je zonnebrandcrème?
Bewaar je zonnebrandcrème op de juiste manier zodat het de juiste werking behoudt. Dermatoloog Koen Quint: ”Bewaar de crème bij gebruik altijd droog en in de schaduw, anders kan dit effect hebben op de houdbaarheid. Bewaar je het product op een te warme plek? Dan kan de factor (SPF) dus lager worden. De zonnebrand beschermt je dan minder goed.”
In deze editie van Gezondnu vertellen we je meer over zonbescherming. Is factor 50 beter dan factor 30? En met welke producten smeer je milieuvriendelijker (en welke niet)? Je komt het allemaal te weten in Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.