Het is eivormig, gemaakt van natuursteen en schijnt wonderen te verrichten voor je seksleven en vagina. We hebben het over een yoni ei, ook wel bekend als jade ei. Maar is dit alternatieve hulpmiddel echt een musthave voor iedere vrouw? Met deze vraag klopte ik aan bij gynaecoloog en seksuoloog Hellen Nagel.
Een tijd geleden stuitte ik op Instagram op iets waar mijn wenkbrauwen van gingen fronsen. Op een satijnen kussentje lag een roze ei omringd door rozenblaadjes. Na het lezen van de beschrijving bij de foto wist ik dat het ging om een yoni ei. Een ei gemaakt van natuursteen – in dit geval rozenkwarts – die je inbrengt in je vagina. De fotograaf schreef met veel superlatieven en uitroeptekens bij de foto dat dit ei wonderen heeft gedaan voor haar seksleven. Maar dat niet alleen: ook haar vagina is nu gezonder, haar buikspieren sterker en haar menstruatiecyclus meer in balans. Kortom; een wonder-ei.
Taoïstische traditie
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Na een half uur googelen ontdekte ik dat yoni van oudsher het tantra-woord voor vagina is en Sanskriet voor ‘bron van alles’. En dat Gwyneth Paltrow zweert bij deze eieren, ze verkoopt ze zelfs in haar webshop. Toch gooide ik na het lezen van deze enthousiaste verhalen er niet meteen één in mijn digitale winkelmandje. Want is het gebruik van een yoni ei echt wel zo gezond als de verhalen doen geloven? Om deze vraag te beantwoorden, is het volgens gynaecoloog en seksuoloog Hellen Nagel belangrijk om naar de herkomst van het yoni ei te kijken: “Het yoni ei komt uit de taoïstische traditie. Vrouwelijke taoïsten cultiveren in feite de seksuele energie. Verdiep je je daarin dan kom je erachter dat het echt een cultuur is, een manier van omgaan met seksualiteit en seksuele energie. Als je dat volgens de taoïsten doet, dan kan het denk ik iets heel moois zijn.”
Er is wel een maar: “De manier waarop deze traditie omgezet wordt naar onze westerse maatschappij heeft weinig te maken met het taoïsme. Op de één of andere manier verlangen wij naar dat vrouwelijke, maar zetten we een yoni ei op een hele mannelijke manier in. Namelijk: zo’n ei inbrengen om je bekkenbodemspieren te trainen. Dat sluit aan bij de ratrace waarin we leven, waarbij we van alles moeten presteren.”
Verder van huis
De manier waarop je een yoni ei gebruikt, is dus van groot belang. “Leer je deze traditie op de juiste manier aan, dan is het een proces van jaren. Je moet daar veel geduld voor hebben en je lijf goed leren kennen. De taoïstische traditie kan dan een mooie aanvulling op de reguliere seksuologie zijn en voor sommige vrouwen zelfs transformerend werken. Ga je het forceren met een yoni ei, dan ben je misschien wel verder van huis”, vertelt Nagel. “Je kunt met een yoni ei je bekkenbodemspieren een beetje trainen. In mijn praktijk zie ik alleen dat bij vrouwen die problemen hebben met hun seksualiteit – ze hebben bijvoorbeeld pijn bij het vrijen – het vaak te maken heeft met spanning en verminderde opwindbaarheid van de hele vulva. Als je op zo’n veel te strakgespannen bekkenbodem iets inbrengt en je bekkenbodemspieren vervolgens traint, maak je het alleen maar erger.”
“Het gevaar van het gebruik van een yoni ei, is dus dat je je bekkenbodem overtraind. We noemen dat een overactieve bekkenbodem”, ligt Nagel verder toe. “Creëer je meer bekkenbodemspanning dan vermindert de doorbloeding in de vulva en raak je minder snel opgewonden, daar is namelijk een goede doorbloeding voor nodig. Het gevaar van zo’n overactieve bekkenbodem is dat penetratie lastiger gaat, waardoor het kan gaan schuren. Dat geeft pijn, waardoor je de volgende keer geen zin hebt en je opwinding niet op gang komt. Ga je dan toch door, dan kom je snel in een vicieuze cirkel terecht. Ook kan een overtrainde bekkenbodem zorgen voor plasproblemen; je plast vaak hele kleine beetjes of hebt last van urineverlies. Op het gebied van poepen kan het ook zorgen voor problemen, zoals dat je last hebt van een hele wisselende stoelgang.”
Niet aanspannen, maar ontspannen
Maar is het dan wel een goed idee om je bekkenbodemspieren te trainen? Nagel: “Iedereen is gericht op het aanspannen van je bekkenbodemspieren, terwijl het juist gaat om ontspannen. Seks kun je niet hebben vanuit een gespannen situatie, je wilt daarvoor ontspannen in lichaam en geest zijn. Sowieso denk ik niet dat het trainen van de bekkenbodem de belangrijkste factor is voor een beter seksleven. Dat is opwinding. Waar word je opgewonden van? Wat zijn de seksuele prikkels die je nodig hebt? Hoe kun je op een zachte manier je erogene zones stimuleren waardoor opwinding op gang komt? Oefenen met opwinding, dát is belangrijk voor een gezonde vagina. Hoe beter je jezelf kent en weet hoe jouw opwinding in elkaar zit, hoe fijner dit is om in verbinding met een ander te doen. Het begint dus echt bij jezelf.”
Voor het leren ontspannen van je bekkenbodem heeft de gynaecoloog en seksuoloog een oefening: “Als vrouwen aan mij vragen waar hun bekkenbodem zit, dan zeg ik vaak: ‘Als je hem een klein beetje intrekt, alsof je een windje ophoudt, dan span je hem aan. Laat je hem dan weer los, voel je dan dat je perineum – het stukje huid tussen de anus en de vagina – weer naar buiten gaat?’ Dat kun je oefenen door in een halfzittende houding te gaan zitten op je bed, met kussens onder je knieën. Kijk dan in een spiegel naar je vulva, perineum en anus hoeveel millimeter hij naar binnen gaat als je hem aanspant en of hij ook weer naar buiten gaat als je hem ontspant.”
De sensuele vrouw
Ben je toch gecharmeerd van een yoni ei, dan raadt Nagel aan om informatie in te winnen bij taoïstische dames. “Er zijn zo nu en dan vrouwengroepen in Nederland waarbij je echt leert hoe je een yoni ei moet gebruiken. Dit wordt als het goed is op een heel integere en voorzichtige manier gedaan, zonder door te drukken. Je wordt dan ook meteen geadviseerd over de grootte van het ei en de verschillende steensoorten. Wat een mooi boek is om te lezen en aansluit bij dit onderwerp, is De sensuele vrouw. Als je dat leest, word je al vrij snel afgeremd om er zomaar mee te beginnen. Meer dan vijftig procent van dat boek gaat over goed jezelf voelen, het doen van ademhalingsoefeningen en het tragere proces. Voor je seksualiteit moet je echt de tijd nemen zodat het prettiger en gezonder kan worden. Er zijn helaas geen quick fixes.”
Hellen Nagel is gynaecoloog en seksuoloog met een missie: “Ik wil dat vrouwen zich goed voelen in hun eigen lijf en weer helemaal van het leven kunnen genieten. Een fijne beleving van seksualiteit is daar natuurlijk een heel belangrijk onderdeel van.”