<-- NIET ACTIEF -->

Mayonaise bij een frietje, ketchup naast een tosti en cocktailsaus bij de barbecue. Er zijn maar weinig mensen die geen saus in huis hebben. Maar welk merk is het lekkerste? Wij zochten naar de topper onder de mayonaise, ketchup en cocktailsaus. En natuurlijk testten wij het in gezondNU-stijl: dippend met komkommer en paprika.

Saus eet je omdat het lekker is, niet omdat het gezond is. Natuurlijk is het gezonder als je het zelf maakt. Met bijvoorbeeld oma’s geheime recept voor mayonaise of met een kilo rijpe tomaten voor je eigen ketchup. Toch kiezen we meestal toch voor gemak en verdwijnt er een tube, pot of fles in ons winkelmandje. Omdat we ervan uitgaan dat de meeste mensen geen liters saus eten, zetten we de smaak voorop. Want als je dan toch saus eet, kun je maar beter voor de allerlekkerste kiezen!

Mayonaise: vol en rond

Vijf klodders mayonaise op een bord met een cijfer erbij. Alle sauzen testen we blind met komkommer, paprika en stokbrood. Zo ook de bekendste saus in de Nederlandse keuken. Het verschil in smaak is groot: de één smaakt zurig, de ander zoet en weer een ander vol en rond. Onze favoriet, van Calvé, lijkt op mayonaise uit de snackbar en smaakt zelfgemaakt. De ‘yonnaise’ van 2Bslim komt minder goed uit de test. Volgens ons testpanel lijkt het meer op slasaus en heeft het weinig met mayonaise te maken. De meningen over de enige biologische mayonaise in deze test zijn verdeeld, van ‘veel mosterd en azijn, lekker!’ tot ‘het smaakt ergens naar, maar niet naar mayo.’ Hoe traditioneler de mayonaise, hoe lekkerder we hem vinden.

Ketchup: het lijkt wel tomatensap

Ketchup testen is een vak apart. Zo komen we samen al snel tot de conclusie dat ketchup en tomatensap verdacht veel op elkaar lijken. Niet gek, het is beide gemaakt van tomaten. Een lekkere ketchup smaakt volgens het testpanel naar tomaten, is lichtzoet en niet te zout. De ketchup van het Albert Heijn huismerk voldoet aan deze wensen en is daarom favoriet. Een andere uitschieter: de ketchup van het merk 2Bslim. ‘Erg lekker, maar het smaakt niet naar ketchup’ en ‘Het lijkt wel een chilisaus, zonder chili. Lekker!’. Ook de substantie is belangrijk. Ketchup moet volgens ons testpanel niet te waterig zijn en de perfecte dikte hebben om een broodje in te dippen.

Cocktailsaus: waar smaakt het eigenlijk naar?

Niets is zo ondefinieerbaar als de smaak van cocktailsaus, ontdekten we. Het smaakt pinda-achtig, naar mayonaise met een cocktailsmaakje, als een vissaus of het omhulsel van een borrelnootje. Onze favoriet is van het huismerk van Albert Heijn en heeft ‘een goede klodder’, smaakt bekend en naar echte cocktailsaus. We zijn minder enthousiast over de cocktailsaus van Calvé. Dit komt door de vissige nasmaak en de chemische oranje kleur. Een biologische cocktailsaus wilden we ook in de test meenemen, alleen konden we die helaas niet in de supermarkt vinden. Tips zijn welkom!

Onze top-3 mayonaise
1. Calvé mayonaise (€1,56, 450 ml)
2. Remia mayonaise, extra romig (€1,29, 500 ml)
3. AH romige mayonaise (€1,04, 500 ml)

Onze top-3 ketchup
1. AH classic ketchup (€0,94, 500 ml)
2. 2Bslim ketchup (€3,95, 250 ml)
3. Heinz tomato ketchup biologisch (€2,78, 500 ml)

Onze top-3 cocktailsaus
1. AH milde whisky cocktailsaus (€0,89, 250 ml)
2. Remia whisky cocktailsaus (€1,25, 300 ml)
3. 2Bslim cocktailsaus (€3,95, 250 ml)

Pluspunt 1: van de sauzen die wij getest hebben, zit de mayonaise van Calvé en van Biologisch van Jumbo, en de whisky cocktailsaus van Calvé in een glazen pot.
Pluspunt 2: de sauzen van 2Bslim zijn glutenvrij, lactosevrij en suikervrij.
Pluspunt 3: het recept van de sauzen van Albert Heijn wordt binnenkort aangepast, zodat er minder suiker in zit. Goed nieuws!