<-- NIET ACTIEF -->

Ze wil de zon in, beschermd met zonnebrandcrème, maar als natuurmens wel één die helemaal bestaat uit natuurlijke ingrediënten. De zoektocht naar die natuurlijke crème is bij redacteur Lian van Doorn in volle gang. Alleen is die witte waas een heikel punt bij natuurlijke producten. Tijd voor een test!

Felle zonnestralen, korte mouwen, veel buiten… Tijd om je in te smeren met zonnebrandcrème! Maar de één smeert niet fijn, de ander laat een witte waas achter of ruikt niet lekker. Op de redactie van gezondNU vroegen meer mensen het zich af: wat is een fijne, zonnebrandcrème met alleen natuurlijke ingrediënten? Ons eisenpakket: goede bescherming, fijne geur, betaalbaar en vooral geen witte waas. Bestaan ze? We testen een paar natuurlijke zonnebrandcrèmes.

UVA en UVB

De meeste zonnebrandcrèmes beschermen tegen UVB, sommige ook tegen UVA. Van de zes natuurlijke zonnebrandcrèmes die wij testen, is Lavera de enige met alleen een UVA-filter. Het wordt aangeraden om een zonnebrandcrème te smeren die zowel tegen UVA als UVB beschermt. UVB zorgt namelijk voor verbranding, terwijl UVA dieper tot de huid doordringt, huidveroudering veroorzaakt en de afweer onderdrukt.

Zonnebrand: tube of spray

Het nadeel van een spray is dat je het product sneller inademt en er crème alle kanten op vliegt. Niet fijn. Tweede heikele punt: je brengt vaak te weinig zonnebrandcrème aan met een spray. Alleen de zonnebrand van Lovea is een spray, de rest zit allemaal in een tube.

De geur van vakantie

Je gebruikt een zonnebrandcrème niet als parfum, maar het is wel fijn als hij een beetje lekker ruikt. Bij ons komen Biosolis, Lovea en Eubiona het beste uit de test. De natuurlijke zonnebrandcrème van Biosolis heeft een lichte amandelgeur en is verder redelijk neutraal. Lovea is lichtzoet en Eubiona heeft een frisse (citrus)geur. Jäson komt qua geur het slechtste uit de test: ‘alsof ik de hele dag patat heb staan bakken, een echte frituurgeur’.

Zonnebrandcrème zonder witte waas

En dan de reden dat we deze test doen: welke natuurlijke zonnebrandcrèmes laten geen witte waas achter? Iemand van de redactie is zo enthousiast over de zonnebrandcrème van Lavera dat hij meteen zijn hele arm insmeert. Spijt volgt al snel: het is meteen duidelijk wat er met een witte waas wordt bedoeld. Ook bij de anderen laat de zonnebrandcrème van Lavera een flinke witte waas achter. Lovea, Biosolis en Jasön laten (bijna) geen witte waas achter als je het goed uitsmeert. Super!

De witte waas die minerale filters achterlaten, is deels verleden tijd door het toepassen van nanotechnologie. Deze techniek staat overigens ter discussie en er is nog niet voldoende over bekend om er een oordeel over te vellen. Die afweging moet je zelf maken. Afgaand op de verpakking, maakt alleen Green People gebruik van nanotechnologie.

201622.gezondnu.zonnebrand-test.packOnze top 3 natuurlijke zonnebrandcrèmes:
Lovea Bio Sunpsray SPF30 (125ML) 
Biosolis Sun Milk SPF 30 (50ml) 
Eubiona Sun Cream SPF30 (50ML) 

En deze bevielen minder:
Green People No Scent Sun Lotion SPF30 (100ml) 
Jason Chemical Free Mineral Based Sun Block SPF 30 (113g) 
Lavera zonnecrème SPF30 (75ml) 

Benieuwd of elke zonnebrandcrème hetzelfde is? Of je je ook moet insmeren als de zon niet schijnt? In dit artikel geven we antwoord op acht belangrijke vragen over zonnebrandcrème. Alle geteste, natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn te bestellen via www.thebiggreensmile.nl. In deze webshop vind je allerlei natuurlijke (verzorgings)producten.

 

BewarenBewaren