Heb jij elk jaar weer een gezond voornemen? Van jezelf vaker in sportkleding heisen tot meer zelf koken of regelmatig de rust op zoeken – we hebben ze vrijwel allemaal. En hoewel je dit ook écht wilt, is het bij een terugblik in december altijd hetzelfde riedeltje: je gezonde voornemen is gestrand. Hoe komt dat en hoe lukt het dit jaar wel? Raymond de Looze, auteur van het boek DIY goeroe, geeft 4 manieren van kijken.
Manier 1: Ga bij jezelf na: wil je dit écht?
Het is niet zo makkelijk om na te gaan wat je nou eigenlijk echt wilt. We zijn er namelijk een kei in om een gezond voornemen goed aan te laten sluiten bij wat we denken dat anderen goed vinden, of wat we denken dat goed is. Maar wil je het wel echt? Is het wel jouw prioriteit? Jij bent de enige die daar antwoord op kan geven. En je vindt het antwoord alleen door goudeerlijk tegen jezelf te zijn. Want als dit niet is wat je wilt, dan ga je het niet doen. Hoeveel goede argumenten je er ook tegenaan plakt. Die zijn namelijk allemaal waar, maar ze komen uit je hoofd. En die gaan er niet voor zorgen dat je het deze keer wel gaat doen. Stel jezelf dus de vraag: wat wil jij diep in je onderbuik?
Manier 2: Wat levert het voornemen je op?
Ieder mens heeft gewoontes en daaraan ten grondslag liggen patronen. Patronen zijn gedragingen die we steeds weer inzetten. Je hebt dit soort patronen omdat ze je iets opleveren. Omdat je er op een bepaalde manier voordeel van hebt. Soms denk je bij een aantal van jouw patronen misschien: ‘Ik heb hier alleen maar last van.’ Als je er bijvoorbeeld maar niet in slaagt in beweging te komen. Maar het levert je altijd iets op; anders zou je het niet doen, of zou je andere prioriteiten stellen. Soms ligt het voordeel in de hoekjes van jezelf waar je niet per se heel trots op bent. Bijvoorbeeld omdat het op een of andere manier tot aandacht leidt of omdat je dan niet echt verantwoordelijkheid hoeft te nemen. De uitdaging is om voor jezelf te zien wat het jou oplevert. Want pas als je ziet wat het voordeel voor jou is, kun je er afstand van nemen. Wat levert het jou op om je gezonde voornemen niet uit te voeren?
Manier 3: Gedachten versus acties
Heb jij allerlei gedachtes over je voornemens? Zoals waarom het vorig jaar niet is gelukt, wat toen de omstandigheden waren, en waarom het misschien ook wel begrijpelijk is dat het mis ging… Ja, je kunt jezelf flink bezighouden met dit soort gedachten en oordelen. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat al jouw gedachten waar zijn. Dan nog hebben ze geen enkel effect op je leven, tot het moment dat je er daadwerkelijk iets mee doet. Totdat jij het vertaalt in actie. Tot je naar buiten gaat om te lopen, of iets gezonds in de pan legt. Dat maakt gedachten over context en oordeel niet zinloos, want je kunt ervan leren. Het geeft je misschien ook richting of motivatie. Maar uiteindelijk is de vraag: wat doe je? Welke keuze maak je?
Manier 4: Experimenteer met geduld
Vaste gedragingen heb je letterlijk al duizenden keren ingezet. Oftewel: je bent er behoorlijk goed in geworden en je weet precies hoe het uitpakt in allerlei verschillende situaties. Lekker voorspelbaar. Heb je een gezond voornemen, dan is dat een nieuwe keuze en heb je die ervaring niet. Dat betekent dat je tijd nodig hebt. Om het te proberen, te leren en bij te sturen. Want je kunt iets dat je voor het eerst doet niet vergelijken met iets dat je al jaren gedaan hebt. Als je voor het eerst drie keer in de week vroeg op je yogamat gaat liggen, weet je nog niet hoe je lichaam daarop reageert. En als je gezonde voornemen is om geen toegevoegde suikers meer tot je nemen, kan dat effect hebben op hoe je je voelt. Dus hoe kun je dat doen? Bijvoorbeeld door vooraf al te besluiten dat je iets dertig dagen of drie maanden gaat proberen. Zonder het tussentijds voor jezelf ter discussie te stellen en te accepteren dat het ook best lastig kan zijn zo nu en dan. En pas daarna te bepalen wat je ervan vindt.
Wil je meer weten over zelfontwikkeling? Bestel dan hier het boek van Raymond de Looze, DIY Goeroe. Extra leuk: wie dit boek bestelt krijgt twee exemplaren. De Homie edition houd je zelf, de Nomad edition reist elke maand door. Zo start elke lezer een ontwikkelingsgolf bij anderen.