Je werk is inspirerend en uitdagend, je hebt verre reizen gemaakt en samen met je partner woon je in een prachtig koophuis. En o ja, je voelt je happy, mooi en blaakt van het zelfvertrouwen. Zo rond je dertigste hoort je leven er ongeveer zo uit te zien, aldus de wereld. Wat als dat voor jou niet geldt? En je juist snakt naar minder, rustiger en ‘gewoon goed’ zoals het is? Stoppen met altijd meer willen? Welkom bij de club!
Google het woord millennials en er komt geen eind aan de waslijst vooroordelen over deze grote groep mensen, geboren tussen 1980 en 2000. Lui, ongeïnteresseerd, verwend en niet tegen een stootje kunnen. Dat is zo’n beetje hoe de millennial, Generatie-Y of ‘screenager’ bekend staat. Toch liegen de cijfers er niet om: deze generatie heeft het een stuk zwaarder dan hun ouders en voelt zich dan ook ongelukkiger. Kijken we naar het geluk van alle Nederlanders per leeftijd, dan blijkt uit het recente World Happiness Report dat mensen van 60 jaar en ouder het meest gelukkig zijn. Dertigers en de nog jongere generatie blijken het minst gelukkig. En daar zijn tal van redenen voor, blijkt uit meerdere onderzoeken.
Leven in een burn-outcultuur
De omstandigheden nu zijn compleet anders dan toen onze ouders in de bloei van hun leven stonden. Wing Yan Man weet er alles van. Ze richtte 3310 – School for Millennials op nadat ze zelf een burn-out kreeg. Via dit platform geeft ze jonge mensen door middel van workshops handvatten om zich staande te houden in de huidige maatschappij. Wing herkent dat veel jonge mensen ongelukkig zijn met zichzelf en hun leven. “De mogelijkheden die onze ouders niet hadden, hebben wij nu wel. Wij kunnen studeren en de hele wereld rondreizen. Die luxe hebben we, waardoor er ook een plaatje voor ons wordt gecreëerd. Rond je 25e heb je een vaste baan, een huis met alles erop en eraan, een auto en een kind. In werkelijkheid hebben velen dat niet. Dus zijn we lui, verwend en nooit tevreden. En dan krijgen velen van ons ook nog een burn-out. Je schaamt je er misschien zelfs voor, want blijkbaar ben je niet eens in staat om voor jezelf te zorgen, terwijl de omstandigheden nu beter zijn dan vroeger.”
Altijd op zoek naar meer
Dat we altijd meer willen hebben, doen en beleven is niet zo gek. We zijn opgegroeid met het idee dat het leven maakbaar is. Als je maar de juiste keuzes maakt, hard genoeg werkt en het uiterste uit jezelf haalt, kun je alles realiseren wat je wilt. Maar de mogelijkheden van nu zijn eindeloos. Want je kunt niet één of twee studies kiezen, maar honderden. Dat geldt ook voor spullen, vakantiebestemmingen en kleding. Wing: “Meer opties, betekent meer kansen, is het idee. Maar die overvloed aan keuzes werkt juist verlammend, want de kans dat je de verkeerde keuze maakt is groot.”
Goed is goed genoeg
Wat ben je aan het doen? Doe je dit voor jezelf of omdat de maatschappij dit van je verwacht? En waar wil je naartoe? Sta stil bij wat je wil, ook als dit twijfels oproept of het uitgestippelde pad dat voor je ligt op de schop gooit. Als je een masterdiploma op zak hebt, maar niets liever wil dan huismoeder worden is dat helemaal oké. In editie 2 van Gezondu deelt Wing Yan Man nog een aantal wijze adviezen en geeft ze je een opdracht om mee aan de slag te gaan. Verder spreken we mediaspsycholoog Misha Coster over de invloed van sociale media op ons zelfbeeld.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.