Ben je niet aanwezig bij die gezellige borrel, de jaarlijkse familiedag of dat ene populaire concert en heb je de angst dat je iets mist? Dan heb je misschien last van FOMO, oftwel the Fear Of Missing Out. Een avondje bankhangen kan dan ook al gauw een onrustig gevoel opleveren. Zonde! Hoe ontstaat FOMO? En wat kun je hieraan doen?
Heb je last van FOMO, dan heb je het gevoel dat je iets mist wanneer anderen iets ondernemen waar jij niet bij kunt zijn. Misschien heb je regelmatig gedachtes als ‘wat zijn anderen aan het doen?’ of ‘mis ik iets vanavond?’ wanneer je zelf geen plannen hebt gemaakt. Nergens voor nodig! Zo kun je beter omgaan met FOMO.
Is het hebben van FOMO terecht?
Het hebben van FOMO is heel normaal. Het is niet gek om te balen van een etentje met vriendinnen waar je niet bij kunt zijn, een te gek event dat je over moet slaan of een vakantie die je moet missen. Er is namelijk daadwerkelijk altijd wel iets wat beter, leuker of mooier is. Toch heeft het geen zin om je leven te vergelijken met anderen. The Fear Of Missing Out kan namelijk ook heel irrationeel zijn. In je hoofd wordt hetgeen waar je niet bij bent al gauw veel leuker gemaakt dan dat het daadwerkelijk is. Je romantiseert de situatie in gedachten waardoor het in je hoofd alleen maar erger wordt om er niet bij te zijn. Wat gebeurt er ondertussen bij jezelf? Je leeft niet meer in het moment. Je hoofd is bezig met wat anderen aan het doen zijn. Terwijl jouw avond, dag of week aan je voorbij gaat zonder dat je geniet van deze tijd. Zonde!
Psychologen over FOMO
Een aantal psychologen deed een onderzoek naar FOMO bij studenten. Ze ontdekten dat de angst om iets te missen vooral aan het einde van de dag en aan het einde van de week opspeelt. Voelt je studie of je werk als een verplichting? Sociale gelegenheden kunnen dan ook al gauw gaan voelen als een verplichting. De kans is dan ook groter dat je vaker FOMO ervaart volgens de psychologen. Ook associëren de psychologen de angst om iets te missen met vermoeidheid, stress en slaapproblemen.
De rol van perfecte plaatjes
Instagramplaatjes, vakantiefoto’s op Facebook of een reel of TikTok van iemands waanzinnige leven. Sociale media kan het gevoel van iets missen vele malen erger maken. Je wordt nog eens extra met je neus op de feiten gedrukt dat je niet bij dat toffe evenement bent. Logisch, want je kan constant zien wat anderen aan het doen zijn. En er is altijd wel iemand die avond uit gaat terwijl jij thuis op de bank zit. Maar wat je niet ziet, is al die anderen die – net als jou – thuis op de bank zitten. Je krijgt een vertekend beeld van iemands leven, je ziet – in veel gevallen – namelijk alleen de highlights voorbij komen.
Anti-FOMO tips
Relativeer: Denk terug aan die keer dat je wél op die borrel was. Mis je echt iets? En hoe erg is het om iets te missen? Je kunt ten slotte niet overal bij zijn. Of had je toen stiekem zelfs wel respect voor die collega of vriendin die de borrel af zei omdat het haar net iets te veel werd?
Focus op het nu: Leef in het moment. Focus minder op wat je eventueel aan het missen bent en verleg je aandacht naar de voordelen van het moment. Misschien rust je uit, spendeer je een avond met je huisdier of kook je een gezonde maaltijd voor jezelf.
Doe iets voor jezelf: Ga iets doen waar jij energie van krijgt. Grote kans dat je helemaal niet meer stil staat bij wat je mogelijk aan het missen bent wanneer je iets doet waar jij blij van wordt. Probeer eens één van deze gezonde hobby’s.
Minder met sociale media: is scrollen op sociale media voor jou een grote trigger voor de angst om iets te missen? Stop met scrollen! In dit artikel geven we je meer tips om te minderen met schermtijd.
JOMO: ook is de tegenhanger van FOMO term in op komst ‘the Joy Of Missing Out’. Blij zijn bij een lege agenda, in het nu leven en bewust bezig zijn met het indelen van je tijd. Wij pleitten voor meer JOMO!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.