Een bonkend hart, knikkende knieën, zenuwen en een trillende stem; kom jou dit bekend voor wanneer je voor een groep mensen moet spreken? Dan heb jij misschien wel last van spreekangst.
Spreekangst is een veelvoorkomende angst, ongeveer 75 procent van de mensen heeft moeite met spreken in het openbaar. Spreekangst, of presentatie-angst, kan soms al dagen voor de spannende dag verschijnen. Vervelend! Maar hier kun je wat aan doen. Deze tips kunnen je helpen.
Waarom hebben we last van spreekangst?
Spreekangst ontstaat vaak doordat je professioneel, slim of deskundig wilt overkomen. Ook kan het zijn dat je graag een goede indruk wilt maken of misschien wel bang bent om fouten te maken. Daarnaast zijn er ook veel mensen die (onbewust) een hoop druk op zichzelf leggen of onzeker zijn.
Als je hier veel aandacht aan besteedt, en je nergens anders meer aan kan denken, is de kans groot dat er paniek ontstaat. Door deze paniek kun je een black-out krijgen of zelfs een paniekaanval, dit wil je natuurlijk graag voorkomen.
Slechte adviezen
Ken jij iemand met spreekangst en wil je diegene graag geruststellen? Of heb jij zelf spreekangst en zie je door alle goedbedoelde adviezen het bos niet meer? Dan is het goed om te weten dat je de volgende adviezen beter kan negeren.
“Kijk over je publiek heen of tussen de mensen door. Dat helpt tegen de zenuwen.” – Je straalt niet veel zelfvertrouwen uit als je niet naar je publiek kijkt.
“Richt je tot iemand in het publiek die je kent en bij wie jij je op je gemak voelt.” – Je maakt geen connectie met je publiek, waardoor je verhaal impact verliest.
“Lees je verhaal voor, dat geeft zekerheid kun je naar je aantekeningen kijken.” – Je ziet niet of het publiek jouw woorden begrijpt en zo vindt er weinig interactie plaats.
“Maak goed gebruik van je PowerPoint, dan heb je houvast en is de aandacht niet steeds op jou gericht.” – Door alles te doen om contact met je publiek te vermijden, geef je aan je angst toe.
Tips bij spreekangst
Maar wat kun je dan doen om spreekangst te verminderen? Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat het publiek vaak een hoop sympathie heeft voor de spreker en het écht niet erg vinden als je een klein foutje maakt. Zij zitten immers veilig op stoel, terwijl jij daar met volle moed staat te spreken. Ook weet het publiek niet welke tekst er op jouw papier staat; als je dus iets vergeet te vertellen of nieuwe informatie geeft, ben jij de enige die het weet.
- Bereid je voor: zorg dat je weer wat je wilt zeggen en laat ruimte over voor improvisatie.
- Let op je ademhaling: probeer rustig te ademen via je buik.
- Pas je tekst aan: zorg dat je je tekst makkelijk kunt vertellen. Haal eventueel moeilijke woorden weg en maak korte zinnen.
- Verander je lichaamshouding: sta zelfverzekerd in je schoenen en laat je handen uit je zakken, maak contact met her publiek.
- Laat het oordeel van anderen los: durf trots op jezelf te zijn.
- Accepteer je angst: geef het plek en onderdruk het vooral niet, dan wordt het alleen maar erger.
- Wees niet bang voor fouten: fouten maken mag en is oké, straf jezelf niet voor de fouten die je maakt.
Spreek- of presentatie-angst is heel normaal en niets om je voor te schamen. Gezonde spanning mag er zijn en laat juist zien dat je het graag goed wilt doen. Natuurlijk kunnen alle spanningen wel vermoeiend zijn.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.