Je ego is het stemmetje in je hoofd. Het vertelt je dat je niet goed genoeg bent, dat je succes moet hebben om erbij te horen. Het maakt zich druk om status, prestaties, populariteit, gevoed door de angst om buiten de boot te vallen. Maar dit stemmetje in je hoofd is niet wie jij bent! Laat los dus dat ego! Pas dan kun je leven vanuit jezelf.
“In ons gewone dagelijkse taalgebruik betekent het ego iets als geldingsdrang”, legt hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk uit. “Het is het stemmetje dat iedereen van binnen heeft. Het wil dat we ertoe doen. Belangrijk zijn. En stiekem net iets bijzonderder zijn dan anderen.” Roos wijdt op dit moment een boek aan het ego. “Een van de stellingen uit mijn boek is dat mensen die onzeker zijn, óók last hebben van hun ego.”
3 praktische tips
Wil je je ego een minder grote rol laten spelen in je leven? Dan helpen deze drie praktische tips:
Mediteer regelmatig
Met meditatie leren we onze gedachten te observeren, in plaats van ons ermee te identificeren. Ons ego verliest kracht wanneer we ons meer afscheiden van onze gedachten.
Oefen oordeelloosheid
Het loslaten van je ego en oordelen werkt twee kanten op. Probeer jezelf minder op de borst te kloppen voor je prestaties én minder af te kraken voor mislukkingen. Ontleen je eigenwaarde minder aan je prestaties. Eerder deelden we al 4 tips om je eigenwaarde te boosten.
Spreek eens over jezelf in de derde persoon
Het klinkt misschien raar, maar wanneer we in derde persoon over onszelf spreken, leren we meer afstand te nemen van ons individuele zelf. Ook kunnen humor en spreken in metaforen over je ego helpen bij het meer loskoppelen ervan.
Je ego loslaten in de praktijk
Het loslaten van ons ego lukt beter wanneer we ons minder identificeren met de stem in ons hoofd. De stem die ons soms ophemelt en soms afkraakt. Dat kan bijvoorbeeld door in de derde persoon over jezelf te praten. Radio-deejay, columnist en podcastmaker Patrick Kicken: “Dan zeg ik bijvoorbeeld: ‘Patrick heeft dorst.’ Er is zelfs een stam in Afrika, waar ze helemaal niet in de ik-vorm praten. Daar zeggen ze: ‘De stam heeft dorst. We gaan drinken.’” Ook het gebruik van humor kan de kracht van het ego verzwakken. Je blijft een mens, met een ego dat soms opspeelt. Metaforen gebruiken zoals ‘rupsje-nooit-genoeg’, of ‘de bodemloze put’, zoals Patrick zijn ego noemde, scheppen meer afstand. “Neem het ego niet te serieus”, tipt Patrick. “En vind er niet te veel van, maar probeer het zoveel mogelijk los te laten.”
Al bestaat helemaal egoloos leven niet, volgens hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. “Je kunt je suf mediteren, of een verre reis maken naar India, je ego speelt altijd een rol in je leven.” Ook Patrick pleit niet voor een egoloos bestaan. “Als ik in de Action loop, treedt mijn ego soms nog naar buiten. Gelukkig heb ik het steeds vaker door, maar ik ben geregeld thuisgekomen met een tas vol troep waarvan ik in de winkel dacht dat het me gelukkiger zou maken. Straf jezelf dan ook niet af, want je blijft mens. Maar houd je ego in de gaten, want via dat ego vind je nooit vervulling. Als je dat de rest van je leven wil blijven proberen, tegen beter weten in, vooral doen. Wie ben ik om daar iets van te zeggen? Maar één ding weet ik uit mijn praktijkervaring: gelukkig gaat het ego je niet maken.” Patrick heeft een tijd terug zijn carrière op de landelijke radio vaarwel gezegd. “Het sloot niet meer aan bij wie ik was.
Ook interessant
In dit artikel hebben we het over ons ego als milieuvervuileren komen we erachter waarom ons ego soms zelfs kan leiden tot een burn-out.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.