De tijd van korte broeken, jurkjes, bikini’s en korte topjes is weer aangebroken. Maar helaas niet voor iedereen. Veel mensen hebben namelijk last van fatshaming. Wat doe je als je opmerkingen over je uiterlijk naar je hoofd geslingerd krijgt? Wij tippen je 5 manieren om om te gaan met deze situatie.
Een voorbijganger geeft je het ongevraagde advies dat je dat ijsje beter niet had kunnen kopen of op de buurtbarbecue vraagt je buurvrouw of je die klodder satésaus wel op je bord had moeten scheppen. Omgekeerd kan natuurlijk ook. De buurvrouw of collega die het heeft over dat ze écht dat stuk taart niet moet eten of weer een beetje ‘op moet letten’. Door vetfobe opmerkingen, die nog altijd veel te vaak worden rondgeslingerd, word je je nog eens extra bewust gemaakt van je eigen onzekerheden. En vergeet niet: onzekerheid over je eigen lijf is nergens voor nodig!
Wat is fatshaming?
Fatshaming – of het maken van vetfobe opmerkingen – is het aanspreken van mensen met overgewicht op hun lichaam of sport- of eetgewoonten. In veel gevallen hebben mensen die deze opmerkingen maken zelf nooit last gehad van overgewicht of moeite gehad met het behouden van een gezonde BMI. Fatshaming kan in sommige gevallen zelfs de aanleiding zijn van pesten of discriminatie. Volgens dit onderzoek zorgt de stress die deze opmerkingen, het pestgedrag of andere vormen van fatshaming met zich meebrengen er juist voor dat mensen met overgewicht meer of ongezonder gaan eten. Ook kan fatshaming leiden tot depressie of mentale problemen volgens deze onderzoekers of zelfs tot een eetstoornis volgens dit onderzoek. Hoog tijd om hier verandering in te brengen!
Vetfobe opmerkingen komen vaak vanuit goede bedoelingen. Kennissen maken zich zorgen over je gezondheid en denken je hiermee te motiveren om gezond te eten en te meer te bewegen. Maar deze opmerkingen doen vaak meer kwaad dan goed. Hoe leg je aan iemand uit dat deze opmerkingen schadelijk kunnen zijn voor iemands zelfbeeld?
1. Lach het niet weg
Waarschijnlijk gebeurt het je vaker dan je lief is. Lachen om vervelende opmerkingen die helemaal niet grappig zijn. Uit ongemak – of omdat je gewoon níet weet wat je moet reageren – lach je de opmerking weg. Herkenbaar? Hoe moeilijk het ook is, probeer de volgende keer niet mee te lachen.
2. Licht je tafelgenoten in
Heb je een etentje waarbij je verwacht nare opmerkingen over je gewicht te krijgen? Tatjana Almuli beschrijf in dit artikel dat ze jaarlijks tijdens kerst dezelfde vetfobe opmerkingen krijgt van haar familieleden. Totdat ze op een gegeven moment niet meer bij etentjes wil aansluiten. Wat haar heeft geholpen? Het inlichten van haar tafelgenoten. Ze tipt dat het kan helpen om van tevoren aan te geven dat je op ziet tegen een etentje en dat je niet op opmerkingen over je gewicht zit te wachten.
3. Stel de vraag terug
Wil je de fatshaming écht aanpakken? Ga de discussie aan (mits je je daar fijn bij voelt). Stel de vraag terug: ‘Waarom is het voor jou belangrijk wat ik wel en niet eet?’ of ‘Welke invloed heeft het op jou hoe ik eruitzie?’ Dit kan een interessant open gesprek opleveren. Maar ook opmerkingen als ‘ik wil dat je gelukkig bent’. Tatjana geeft aan dat ze in dat geval simpelweg uitlegt dat ze vooral niet gelukkig wordt van opmerkingen over haar lichaam.
4. Weglopen
Worden er ondanks het aangeven van je wensen toch opmerkingen gemaakt? De discussie aangaan is niet altijd even makkelijk. Wil je er wel tegenin gaan? Ga ervoor! Maar voel je geen zwakkelijk als je niet klaar bent om de discussie aan te gaan. Weet ook dat je de ander geen uitleg of verdediging verschuldigt bent. Kies daarom wat voor jou het beste voelt. Weglopen kan je helpen om even tot jezelf te komen.
5. Besef dat het niet om jou gaat
Besef je dat de opmerkingen die iemand maakt vaak uit iemands eigen onzekerheid komen. Misschien is degene die de opmerkingen maakt zelf aan het worstelen met diens uiterlijk of eetgedrag. Vaak als we negatieve kritiek krijgen van een ander, is die ander juist heel erg kritisch op zichzelf. Dit besef kan je helpen om kritiek van je af te laten glijden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.