We horen steeds meer over misofonie, de haat die sommige mensen hebben tegen geluid. Maar tegenwoordig ontploft het internet met de term ‘misokinesie’ of te wel: haat tegen beweging. Wat is het precies? Wij beantwoorden drie vragen over deze relatief nieuwe aandoening.
Vraag 1: Wat is misokinesie precies?
Misokinesie betekent letterlijk ‘haat tegen beweging’. Het is net als misofonie een aandoening in de hersenen. Iemand die misofinesie heeft, kan niet goed tegen bepaalde (mensenlijke) bewegingen, zoals iemand die tikt met zijn handen, beweegt met zijn voeten of friemelt aan zijn haar. Deze bewegingen roepen heftige emotionele of fysieke reacties op. Mensen met misofonie of misokinesie kunnen geneigd zijn bepaalde sociale situaties vermijden, uit angst geconfronteerd te worden met bepaalde geluiden of de bewegingen.
Vraag 2: Hoe weet je of je misokinesie hebt?
Er is niet weinig bekend over misokinesie. Omdat het (nog) niet in het DSM-5 is opgenomen, is er geen diagnose. Over het algemeen herken je de aandoening aan wanneer je bepaalde bewegingen extreme negatieve gevoelens oproepen. Denk aan de volgende bewegingen:
- Wiebelen met je voeten
- Het tikken van voeten op de grond
- Likken over de lippen
- Nagelbijten of pulken aan nagels
- Frunniken aan het haar
- Wrijven van handen
- Trommelen op de tafel
- Herhaaldelijk over baard of kin wrijven
- Likken of kauwen op pen of bril
- Neuspeuteren of aan neus jeuken
- Het knikken van het hoofd op de maat van de muziek
Vraag 3: Hoe vaak komt het voor en bij wie?
Uit recent onderzoek onder 4000 personen, bleek dat een derde van de respondenten gevoelig bleek te zijn voor beweging van anderen. Uit het zelfde onderzoek bleek dat niet alleen mensen met met psychische klachten last kunnen hebben van misokinesie. Het komt voor onder de gehele bevolking. Zo lijkt misokinesie te kunnen hebben, zonder last te hebben van misofonie, bleek uit het onderzoek.
Denk je last te hebben van misokinesie en belemmert het je dagelijks leven? Neem dan vooral contact op met je huisarts.