De een krijgt er de rillingen van en voor de ander werkt het ultiem ontspannend: ASMR-video’s. Autonomous Sensory Meridian Response, of afgekort ASMR, is een tintelend gevoel in je lijf dat begint in je achterhoofd en zich uitstrekt langs je nek en rug. Hoe werkt dit principe precies? Wij delen 3 feiten over ASMR.
ASMR-video’s bestaan vaak uit een fluisterende stem in de microfoon gecombineerd met allerlei geluiden zoals het tikken van nagels op voorwerpen of het knisperen van papier. Niet iedereen kan deze video’s waarderen. Voor de één werkt ASMR ontspannend en voor de ander heeft het geen of juist een negatief effect. Onderstaande feiten gelden dus niet voor iedereen.
1. Je beloningssysteem wordt geactiveerd
Een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij het bekijken of beluisteren van ASMR is de prefrontale cortex. Dit hersengebied heeft functies als plannen, besluiten nemen en het reguleren van emoties. reguleren. Onderzoeken hebben aangetoond dat het ervaren van ASMR het beloningssysteem van de hersenen activeert.
2. Je hartslag verlaagt
ASMR-video’s worden veelal ingezet voor het slapengaan. De video’s zouden een ontspannend gevoel geven en dat maakt het een stuk makkelijker om in slaap te vallen. Een onderzoek uit 2018 bevestigt dit, hierin werd namelijk ontdekt dat ASMR verband houd met een verlaagde hartslag. Dat is dus de reden dat je je ontspannen voelt.
3. Hetzelfde geluid kan ASMR én misofonie oproepen
Niet iedereen ontspant altijd van dezelfde geluiden. Voel je een sterke afkeer van bepaalde geluiden, zoals smakken of luidruchtig kauwen? Dat noemen we misofonie. Dit lijkt ver van ASMR af te staan, maar niets is minder waar. De onderliggende werking is vergelijkbaar: namelijk een verhoogde gevoeligheid van de zintuigen. Een belangrijk verschil is de controle die je hebt op het horen van bepaalde geluiden. Zo kun je bijvoorbeeld een tikkend geluid prettig vinden in een video of wanneer je dit zelf doet, maar wanneer een vreemde dit geluid maakt kun je het als vervelend ervaren.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief