Door de haast van het dagelijks leven, leven we een groot deel van de tijd in ons hoofd. Tijdens het werk bedenk je je wat je die avond gaat eten, tijdens het doen van de boodschappen schiet je te binnen dat je nog een openstaand berichtje moet beantwoorden en wanneer je aan het koken bent zit je in gedachten alweer bij de volgende dag. Niet zo gek dat de tijd voorbij lijkt te vliegen. Hoe vertraag je het tempo van het leven? Wij geven je enkele tips om meer in het moment te leven.
In het moment leven kan je helpen om beter naar je eigen lijf te luisteren. Zo blijf je dichter bij jezelf, heb je eerder door wanneer je rust nodig hebt én wordt intuïtief eten bijvoorbeeld ook een stuk makkelijker. Hoe je meer in het moment leeft? Wij tippen je een aantal oefeningen en gewoontes die je kunt toepassen.
1. Leef in de echte wereld
In de lunchpauze of aan het einde van de dag even je sociale media kanalen checken? Een halfuurtje scrollen kan heerlijk zijn en voelen als een welverdiend ontspanmomentje. Maar hoe vaak voel je je echt voldaan na afloop? Voel je je uitgerust? Wanneer we in ons scherm leven lijkt de tijd nóg sneller voorbij te vliegen. Kijk eens of je ook rust kunt vinden in een andere activiteit, zoals een van deze gezonde hobby’s.
2. Laat je niet afleiden tijdens het eten
Vermijd beeldschermen, werk of andere afleiding tijdens het eten. Afleiding zorgt ervoor dat we minder goed kauwen, ons maaltje op hebben voordat we er bewust van zijn én we minder van ons eten genieten. Zonde! Pas deze tips toe om mindful je maaltijd op te peuzelen.
3. Omarm verveling
Laat de drang om constant iets te doen los. Als je je verveelt, zie het dan als een kans om je gedachten te laten dwalen, zonder een specifiek doel. Vaak leidt niksen tot de meest creatieve inzichten. Geen tijd om je te vervelen? Máák tijd om even niets te doen. Bekruipt je toch het gevoel dat je je tijd verspilt? Zó leer je niksen zonder schuldgevoel.
4. Stop met multitasken
Een belletje tijdens het fietsen of een mailtje aftikken tijdens het koken. Is multitasken de oplossing voor ons tekort aan tijd? Helaas, professor Paul A. Kirschner legt in deze video uit dat je meerdere taken niet tegelijkertijd kunt uitvoeren. In plaats daarvan schakelt je hoofd continu tussen de verschillende taken om je focus te verleggen, en dit schakelen kost – juist – tijd! Het resultaat? Je maakt meer fouten en je voelt je een stuk gehaaster.
5. Duik de natuur in
Spendeer meer tijd in de natuur. Ga voor een wandeling, fietstocht, een koffietje in het bos of neem een schetsboek mee naar buiten om je creativiteit te uiten. Buitenlucht is gezond! Daarnaast biedt de natuur ruimte om je hoofd even leeg te maken van je alledaagse verplichtingen en verantwoordelijkheden. Niet alleen bossen hebben een positief effect op je mentale gezondheid. Het kalmerende effect van water heeft zelfs een eigen theorie, dit wordt de Blue Mind Theory genoemd. In dit artikel vertellen we je meer over de blue mind – de tegenwerking op het overprikkelende dagelijks leven dat een boel stress met zich meebrengt.
6. Creëer kunst
Of je nu schildert, tekent, haakt of aan de slag gaat met klei, kunst is een geweldige manier om volledig in het moment te leven. Maak bijvoorbeeld je eigen geurkaars of probeer mindful schilderen. Het hoeft er niet perfect uit te zien, het gaat om het proces!
7. Start met mediteren
Meditatie is een vorm van mindfulness en een manier om te trainen vaker in het hier en nu te leven. Niet doorrazen, maar stilstaan bij je gedachten en gevoelens en bewust keuzes maken. Is meditatie niets voor jou? Stel een ander dagelijks ritueel in, zoals een even een kwartiertje voor je uitstaren en niks doen of een rustig kopje thee drinken. Geef je meditatie wel een kans? Hier vind je tips om te beginnen met mediteren.
8. Luister naar je lichaam
Naast meditatie zijn er een aantal simpele oefeningen die je kunt doen om je bewust te worden van jezelf en je omgeving. Probeer bijvoorbeeld de volgende oefening die je naar je eigen lichaam leert luisteren. Sluit je ogen en concentreer je op verschillende delen van je lichaam, te beginnen bij je tenen en langzaam omhoog werkend naar je hoofd. Voel de sensaties in elk lichaamsdeel terwijl je dit doet. Stel jezelf de volgende vragen:
- Welke sensaties voel je in je lichaam?
- Welke lichaamsdelen voel je bewust en van welke lichaamsdelen ben je minder bewust?
- Welke objecten voel je je lichaam raken? Denk aan een stoel, de stof van je kleding of iets dat in je broekzakken zit.
- Zijn er sensaties in je lichaam die je niet zou willen voelen?
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.