Liefdesverdriet is iets wat we allemaal wel kennen, maar wat nou als je een goede vriend(in) verliest? De leuke koffie afspraakjes, uren lang shoppen, de diepgaande gesprekken. Na jaren is dit allemaal ineens weg: dít moet je weten over vriendschapsverdriet.
Vriendschapsverdriet, wat is dat eigenlijk? Een goede vriendschap is een sterke en diepgaande relatie. Een goede vriendin kan het leven een stuk meer kleur geven, maar wat doe je als dit ineens wegvalt? Rouwen om een verloren vriendschap wordt nog vaak weggewuifd. Lastig, want vriendschapsverdriet kan net zo voelen als als liefdesverdriet. Wij geven tips om met vriendschapsverdriet om te gaan.
Geef en gun jezelf tijd
Of het nou een jarenlange vriendschap is of een vriendschap van enkele maanden: niemand vind het fijn om een goede vriend te verliezen. Vaak brengt zo’n verlies een hoop verdriet mee, maar zoals vele zeggen ‘heelt alles met tijd’. Voor vriendschapsverdriet geldt hetzelfde. Helen van verlies kost nou eenmaal tijd, geef jezelf daarom de tijd en ruimte hiervoor. Het is oké om je even niet goed te voelen, maar vergeet niet dat alles uiteindelijk goed komt. Helen is geen lineair proces: de ene dag kan beter gaan dan de ander. Een tip voor de mindere dagen: schrijf je gevoelens van je af. Wees niet te kritisch op wat er op papier komt.
Het accepteren van je gevoelens
Het is oké om je verdrietig, boos of teleurgesteld te voelen. Je gevoelens wegstoppen kan het namelijk alleen maar erger maken. Accepteer en erken je gevoelens, vraag jezelf af waarom je je zo voelt, zoek de kern van je emoties op. Als je weet waar de gevoelens vandaan komen, kun je hier een behoefte aankoppelen. Voel je je eenzaam? Dan heb je behoefte aan verbinding of gezelschap. Deze behoefte kun je vervolgens weer makkelijker omzetten in een oplossing.
Sta open voor nieuwe vriendschappen
Wanneer je net een vriend bent verloren kan het zo zijn dat je het lastiger vind om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Dit kan komen doordat je misschien bang bent om weer gekwetst te worden of je bent bang om opnieuw iemand te verliezen waar je veel om geeft. Dit is volkomen normaal, maar laat deze angst je niet gek maken. Zie een nieuwe vriendschap als een nieuw avontuur. Niet iedereen kan voor altijd in je leven zijn, hoe vervelend dat ook klinkt.
Zoek steun bij mensen die je vertrouwt
Als je last hebt van vriendschapsverdriet kan het fijn zijn om daar met iemand over te praten, bijvoorbeeld een familielid of een andere vriend(in). De kans is groot dat diegene met wie je praat ook weleens een vriend is verloren. Ervaringen en tips delen kan ervoor zorgen dat je je meer begrepen voelt en je het vriendschapsverdriet sneller achter je kan laten. Praten over je gevoelens kan een enorme opluchting zijn en je helpen met het verwerken van je verdriet
Zoek afleiding
De hele dag verdrietig op de bank hangen, de zieligste liedjes luisteren of jezelf afzonderen kan ervoor zorgen dat jij je juist nóg verdrietiger kan worden. Ga lekker op pad: wandel een stukje om je gedachtes op een rijtje te zetten, spreek af met een andere vriendin, lees een boek of ga lekker bezig met je favoriete hobby. Afleiding zoeken kan helpen met je hoofd even leeg maken en zo denk je er even niet aan. Hoe meer je er aan denkt en hoe meer je in de slechte bui blijft hangen, hoe groter de kans is dat je in een dipje blijft hangen.
Zoek professionele ondersteuning
Als je alles al hebt geprobeerd, maar je blijft je voor een lange tijd slecht voelen, de verdriet belemmert je dagelijks leven en je vriendschapsverdriet speelt een grote rol in je mentale gezondheid dan kan het verstandig zijn om extra hulp te zoeken. Het is namelijk niet de bedoeling dat het verliezen van een vriend ervoor zorgt dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Het is volkomen normaal om je eventjes slecht te voelen, maar als je merkt dat je er écht niet overheen komt is het goed om te kijken naar professionele hulp.
Helaas moet iedereen het wel een keer mee maken, maar houd altijd in je achterhoofd dat er meer mensen zijn en je altijd nieuwe vrienden kan maken. Vrienden komen en gaan, helaas kan niet iedereen voor altijd in je leven blijven.
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.