Wanneer je niet lekker in je vel zit, kijk je sneller negatief naar jezelf. Zonde, want een positief en realistisch zelfbeeld is een waardevol bezit. Met deze vijf oefeningen kun je je zelfbeeld omzetten van iets negatiefs naar iets positiefs.
Een negatief zelfbeeld kan je ongelofelijk in de weg zitten. Het drukt op je schouders en neemt je gedachtes over. Maar als je met een gezonde blik naar jezelf kunt kijken, weet je beter wie je bent, waar je goed en minder goed in bent, wat bijzonder aan je is, in welke omgeving je beter tot je recht komt en meer.
Tips voor een positiever zelfbeeld
Werken aan een positiever zelfbeeld is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Een negatief beeld van jezelf gum je namelijk niet zomaar uit. Er is geen delete-knop voor deze gedachte. Toch kun je met kleine stappen je positieve zelfbeeld aanwakkeren. Deze vijf oefeningen uit de Positivity Journal van Manja de Neef helpen je daarbij:
1. Stop met ‘ja, maren’
Hoewel je hard je best doet om positiever te denken en te doen, blijft dat negatieve zelfbeeld onbewust aanwezig. Als je iets positiefs over jezelf hebt opgemerkt, zal er vaak een negatief stemmetje in je hoofd te horen zijn die zegt: ‘ja, maar..’ gevolgd door ontkrachtende argumenten. Door die ‘ja, maar..’ verdwijnen heel veel positieve feiten en eigenschappen uit het zicht. Je hebt ze wel opgemerkt, maar je negatieve zelfbeeld voegt er iets negatiefs aan toe, en weg zijn ze! Superzonde van de moeite die je doet om een positief zelfbeeld op te bouwen.
2. Verlies jezelf niet in kritiek
Voor de meeste mensen is kritiek een gevoelig punt, maar als je een negatief zelfbeeld hebt, voelt kritiek als een nóg grotere klap. Hoe dit komt? Je maakt kritiek namelijk groter dan het wellicht bedoelt is, waardoor je je onzeker en ongelukkig voelt. Door jezelf de volgende vragen te stellen, kun je beter omgaan met de gegeven kritiek:
- Is het eigenlijk wel kritiek?
- Ben ik het ermee eens?
- Wil ik het veranderen?
- Wanneer en hoe wil ik het veranderen?
Alleen als je drie keer ja hebt geantwoord op de eerste drie vragen, maak je een plan, ander gooi je de kritiek rechtstreeks in de prullenbak. Kritiek hoeft je namelijk niet uit evenwicht te brengen. Bij een gezond zelfbeeld hoort dan ook: inzien dat je een fout maakt, maar dat je hierdoor geen slecht mens bent. Daar werk je immers aan.
4. Laat je perfectionisme los
Heb je een negatief zelfbeeld, dan is de kans groot dat je alles perfect wil doen. Dit is een veelvoorkomende manier om kritiek en afwijzing te voorkomen. Maar realiseer je: perfectie bestaat niet. Hoe meer jij je namelijk focust op het perfectioneren, hoe imperfecter het zal worden. Het is nooit perfect en de moeite die je erin stopt levert nooit het resultaat dat jij voor ogen hebt. Die twijfel aan jezelf zal daarom ook niet verdwijnen. Dingen secuur willen doen is natuurlijk prima, dat hoef je niet af te leren. Maar houdt rekening met je mogelijkheden, wensen en vooral je grenzen. Experimenteer daarom met een tandje minder om jezelf niet voorbij te lopen.
5. Vier kleine overwinningen
Kijk je door een positieve bril, dan geniet je makkelijker. Maar kijk je door een vergrootglas dan ontdek je nog veel meer moois. Vier daarom niet alleen de grote overwinningen, maar ook de kleine, dagelijkse bezigheden. Dat je op tijd je bed uitkwam, bijvoorbeeld. Of dat je de auto liet staan en fietsend naar je werk ging, de tijd nam om een kopje thee te drinken of dat iemand jou bedankte. Vier alles waar je – al was het maar heel even – een tevreden, blij of trots gevoel bij had of waarvan je kon genieten.
Tip: schrijf de grote, maar vooral ook de kleine geluksmoment op, voordat de focus verdwijnt. De Positivity journal is daar een ideaal, positief doe-boek voor. In dit leerzame doe-boek oefenen je met het opschrijven van positieve dingen: van kleine en grote successen tot complimentjes aan jezelf. Een dagboek dat je laat zien dat je meer dan de moeite waard bent!
Dit artikel is in samenwerking met Boom Uitgevers tot stand gekomen.