In het najaar, wanneer het ’s ochtends vroeg nog pikkedonker is, kan het maar wat lastig zijn om je bed uit te stappen. Voor je het weet staat het alweer één-nul voor de snooze-knop. Herkenbaar? Vroeg opstaan wordt een stuk makkelijker wanneer je uitgerust wakker wordt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven je 5 praktische tips om uitgerust wakker te worden.
Ontdek wat jouw slaapbehoefte is
We hebben gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig. Hoeveel slaap je exact nodig hebt verschild per persoon. Slaap je gemiddeld 7 uur per nacht maar is jouw eigenlijke slaapbehoefte 8,5 uur per nacht? Dan kun je je voorstellen dat je een tekort aan slaap hebt. Reken eens uit hoeveel uren per nacht jij slaapt en test wat er gebeurt als je een half uur per nacht langer slaapt. Langer slapen heeft niet altijd het gewenste effect, slaap je té lang, dan kun je juist vermoeider wakker worden.
Regelmatige bedtijden
Regelmaat is key! Door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, raakt je lichaam gewend aan een regelmatig patroon. Dit helpt je biologische klok om makkelijker in slaap te vallen. De regelmaat zorgt er namelijk voor dat je lichaam precies weet wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om wakker te worden. Zo word je op den duur misschien zelfs al wakker vóórdat de wekker gaat. Houd dit ritme ook in het weekend aan. Een uurtje langer slapen is geen probleem, maar zorg dat je weekendritme niet uren en uren verschilt van je doordeweekse slaap-waakritme.
Vermijd suiker en cafeïne voor het slapengaan
Wat je eet en drinkt, kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Het duurt 4 tot 6 uur voordat de cafeïne uit je systeem is. Beperk je inname van cafeïne daarom vanaf 6 uur voordat je gaat slapen. Ook zware maaltijden vlak voor het slapengaan kunnen je spijsvertering verstoren, waardoor je onrustiger kunt slapen. Zo kun je vetten en eiwitten beter niet later op de avond eten, omdat die meer energie vragen om verteerd te worden. Kies liever voor een lichte snack, zoals een handje snoeptomaten of een stuk fruit, als je vlak voor het slapengaan honger hebt.
Het juiste matras
Het juiste matras is essentieel voor een goede nachtrust. Als een matras te weinig ondersteuning biedt, dan kan je schouder doorhangen of je heup te ver doorzakken. Hoeveel ondersteuning voldoende is, verschilt van persoon tot persoon. Extra fijn veel matrassen tegenwoordig verstelbaar zijn in hardheid. Zo is het Emma Hybrid II matras beschikbaar in een verstelbare variant. Daarnaast is dit comfortabele matras als één van de beste getest. Het matras heeft de afgelopen jaren meerdere consumentenbondprijzen gewonnen. Toch niet jouw favoriet? Geen probleem. Je hebt bij Emma Sleep namelijk 100 nachten bedenktijd. En dat is nog niet alles, want met de code GEZONDNU60 ontvang je vanaf nu maar liefst 60% korting op alle matrassen van Emma Sleep.
Miljoenen mensen uit Europa gingen je al voor door te slapen op een matras van Emma Sleep. M. Janssen bijvoorbeeld: “Allereerst ben ik heel tevreden over het matras. Ik slaap er heerlijk op en mijn rugpijn is al minder aan het worden. De bestelling ging soepel en de bezorging ging perfect.”
Doe aan slaapyoga
Na een lange werkdag is het soms moeilijk om je werk los te laten. Resultaat: je ligt de hele nacht te piekeren. En dat terwijl een diepe slaap juist zo belangrijk is. Yoga nidra helpt mee aan het verwerken van ervaringen van de dag en het loslaten van piekergedachten. Het helpt je om te ontspannen en daarmee om rustig in slaap te vallen. Zet een geleide slaapmeditatie aan via een meditatie-app of tik op YouTube ‘yoga nidra’ in en oefenen maar!
Zelf een matras van Emma Sleep slapen? Ontvang nu 60% korting op een matras naar keuze van Emma Sleep met de code GEZONDNU60.