Je weerstand in topconditie houden, is altijd belangrijk. Met een goede weerstand kan je lichaam extra bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf. De meeste mensen weten dat vitamine C en D goed zijn voor je immuunsysteem. Maar wat nog meer? Wij helpen je op weg met een lijstje gezonde ingrediënten.
1. Knoflook
Knoflook bevat het stofje allicine dat ons lichaam mogelijk kan helpen. Zodra je een knoflookteen stampt of fijnsnijdt, komt het vrij. Je kunt knoflook gebruiken voor je gezondheid; bijvoorbeeld voor een gezond cholesterolgehalte en een goede bloeddruk.
Eetinspiratie:
- Pers twee tot drie teentjes knoflook uit en giet er een liter kokend water op. Neem hier gedurende de dag slokjes van. Zo blijf je hopelijk fit.
- In Mexico staat het vaak op tafel: knoflookrijst. Smelt wat boter of olie in een pan, doe hier twee teentjes knoflook bij en voeg de rijst toe zodra het lekker ruikt. Verkruimel een bouillonblokje en roer goed door. Doe er tot slot water bij en kook het zoals je gewend bent.
- Knoflook is een belangrijk ingrediënt in guacamole. Smeer het op een boterham of gebruik het als dip.
2. Broccoli
Groente hoort op je menu als je aan je weerstand wilt werken – dat is geen nieuws. Wat zeker op je boodschappenlijstje mag, is broccoli. In deze groente zit vitamine A, vitamine C en glutathion (één van de belangrijkste antioxidanten) – allemaal goed voor je immuunsysteem.
Eetinspiratie:
– Broccoli kun je net zoals bloemkool goed als vervanger van rijst gebruiken. Hoe? Door het fijn te malen en vervolgens te roerbakken of te koken. Ideaal als je minder koolhydraten wilt eten.
– Maak er hartige pannenkoekjes van. Wat je hiervoor nodig hebt is: gekookte en gestampte broccoli, eieren, bloem, Parmezaanse kaas en een teentje knoflook. Meng het tot een papje en bak de pannenkoekjes goudbruin.
– Verwerk broccoli in je groene smoothie. Banaan, appel en gember past hier goed bij.
3. Groene thee
Nog een ingrediënt tjokvol antioxidanten is groene thee. Een antioxidant beschermt je gezonde cellen en weefsels. Ook ondersteunt het je immuunsysteem en zorgt het mede voor meer geestelijke energie.
Drinkinspiratie:
– Maak er ijsthee van. We vertellen je hier wat het geheim is van deze verkoelende thee.
– Afgekoelde groene thee kun je goed aan je favoriete smoothie toevoegen. Mix dit erdoor in plaats van water of (plantaardige) melk.
– In Japans maken ze graag rijstsoep met, je raadt het al, groene thee. Zalm, bosui en waterkers zijn hierbij geschikte toppings.
4. Yoghurt
In yoghurt zit probiotica. Dit zijn bacteriën die een gunstige werking hebben op je darmen en een grote rol spelen bij onze stoelgang en algehele gezondheid. En wist je dat yoghurt rijk is aan vitamine D? Dit wordt wel dé weerstandsvitamine genoemd.
Eetinspiratie:
– Begin de dag met koude havermout. Je mixt hiervoor havermout met yoghurt, fruit en andere ingrediënten die je lekker vindt. Na een nachtje in de koelkast is het klaar om te eten.
– In plaats van zoete havermout kun je een hartige variant maken. Met ei en restjes groente bijvoorbeeld.
– Soep van yoghurt? Dat kan prima! In Turkije maken ze graag yoghurtsoep met munt, kikkererwten en veel kruiden.
Dit artikel is in samenwerking met het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid tot stand gekomen. Dit online informatiecentrum informeert hoe voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding, bijdragen aan je gezondheid. Het informatiecentrum is een initiatief van branchevereniging NPN.