Intervaltraining is een effectieve manier om je conditie en kracht in een korte tijd te verbeteren. Door afwisselend periodes van hoge intensiteit en rustmomenten te combineren, verhoog je niet alleen je uithoudingsvermogen, maar stimuleer je ook de vetverbranding en de spieropbouw. Dit type training is geschikt voor zowel beginnende als ervaren sporters en kan met of zonder fitnessapparatuur worden uitgevoerd. Intervaltraining wordt gecombineerd met andere trainingsvormen, zoals krachttraining en duurtraining.
Vele voordelen van intervaltraining
Bij intervaltraining wordt je hartslag in korte tijd flink omhoog gebracht, gevolgd door een actieve of passieve rustperiode. Dit zorgt voor een intensieve cardiovasculaire prikkel, waardoor je hart en longen efficiënter gaan werken. Bovendien activeert intervaltraining je stofwisseling, wat betekent dat je ook na de training extra calorieën blijft verbranden. Dit maakt het een ideale methode voor sporters die hun prestaties willen verbeteren zonder uren in de sportschool door te brengen. Intervaltraining is voor alle sporters nuttig, waaronder ook voetballers en wielrenners. Ook in het kader van hyrox fitness, waarbij hardlopen en functionele fitnessoefeningen worden gecombineerd, heeft het zeker zijn nut. Je hebt bovendien geen geavanceerde apparatuur nodig om een effectieve intervaltraining te voltooien. Sprint bijvoorbeeld 30 seconden, loop 60 seconden en herhaal dit tien keer.
Fitnessapparatuur voor intervaltraining
Hoewel intervaltraining ook zonder apparatuur uitstekend werkt, kan het gebruik van fitnessapparatuur wel helpen om je training naar een hoger niveau te tillen. Loopbanden, roeimachines en hometrainers bieden bijvoorbeeld vooraf ingestelde intervalprogramma’s die de intensiteit automatisch aanpassen. Hierdoor hoef je minder na te denken over je tempo en kun je je volledig concentreren op je inspanning. Op een loopband kun je intervallen instellen waarbij je afwisselend op hoge snelheid rent en vervolgens in een rustig tempo herstelt. De roeimachine biedt de mogelijkheid om explosieve roeibewegingen af te wisselen met rustperiodes, wat je kracht en conditie verbetert. Op een hometrainer kun je dan weer de weerstand (laten) verhogen voor korte periodes en daarna weer terugschakelen naar een lichter niveau om te herstellen. Het gaat om apparaten die in iedere sportschool te vinden zijn en die ook ideaal zijn voor in een eigen home gym.
Combinatie met duur- en krachttraining blijft belangrijk
Alleen intervaltraining doen is niet ideaal, net zoals alleen duurtraining ook geen goed idee is. Dit laatste zal namelijk beperkend werken voor je prestaties. Een uitgebalanceerd trainingsschema combineert dan ook verschillende inspannings- en trainingsvormen, waarbij diverse spieren worden aangesproken. Dit helpt om overbelasting te voorkomen en zal je algehele fitheid verbeteren. Duurtraining, zoals lange afstanden lopen of fietsen, helpt je uithoudingsvermogen op te bouwen en je spieren efficiënter te laten werken. Krachttraining is dan weer essentieel voor de spieropbouw. Het heeft bovendien nut op het gebied van blessurepreventie, vooral bij explosieve sporten. En intervaltraining zal je explosiviteit en snelheid verbeteren, terwijl het je hart- en longcapaciteit maximaliseert. Wissel daarom intervaltraining af met duurtraining op lichte dagen en doe één tot twee keer per week een krachttrainingssessie. Zo benut je de voordelen van elke trainingsvorm en zorg je voor een complete, gebalanceerde ontwikkeling van het lichaam.