We krijgen in ons leven allemaal weleens te maken met een gebroken hart. Wie aan liefde – of liefdesverdriet – denkt, denkt waarschijnlijk niet gelijk aan een verslaving. We kennen verslavingen als een alcohol-, telefoon- of gameverslaving, maar een liefdesverslaving is minder bekend.
Uit onderzoek blijkt dat het proces van verliefd worden inderdaad verslavend kan zijn. Op zichzelf is dat geen probleem. Lastiger is, wanneer de persoon waar je verliefd op wordt, iemand is die niet gezond voor je is of die niet hetzelfde (meer) voor jou voelt. Wanneer de persoon waar jij niet zonder kunt jou verlaat kun je het gevoel hebben dat je de weg kwijt bent. Je leven staat op de kop. Dat gevoel is bekend, maar hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet verliest in verdriet?
Een gebroken hart versus een exaholic
Wanneer je als een exaholic op een relatiebreuk reageert, is de kans groot dat je last hebt van obsessieve gedachten over je ex. Je merkt dat je bijna continu over de ander piekert en fantaseert en jullie relatie analyseert. Continu ben je bezig met het leven dat je ex nu leidt. Je ex slokt al je energie op en je wilt niets liever dan diegene zien. Of je checkt constant je telefoon om te zien of er een melding is van de ander. Herkenbaar? Een belangrijke eerste stap is het bewust worden van je reactie op de situatie. In het boek Afkicken van je ex van Cortney Soderlind Warren kun je zelf testen of jij wel of niet een exaholic bent. Warren is psycholoog en expert op het gebied van liefdesverslaving, mede omdat ze hier zelf ook mee te maken heeft gehad.
Kiezen voor een nieuw leven
Doorgaan met je leven, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Aan een nieuw begin gaan een aantal dingen vooraf: vergeving en acceptatie. Hoe kruip je uit de slachtofferrol en zet je wrok en boosheid naar je ex om in kracht en vergeving? “Je schaadt jezelf als je vasthoudt aan wrok en boosheid jegens je ex, omdat het je slachtofferrol en je pijn uit het verleden in stand houdt. Ook als je goede redenen hebt om boos en verbitterd te zijn, doe je jezelf alleen maar pijn door in die emoties te blijven hangen.” In haar boek Afkicken van je ex geeft Warren een aantal handige inzichten en bewezen technieken om je ex te vergeven en de situatie te accepteren. Deze technieken en methoden zijn gebaseerd op cognitievegedragstherapie. En dan, wanneer dat is gelukt, kun je het verleden – en de liefdesverslaving – loslaten en keuzes maken die richting geven aan je toekomst.