Alle kruiden verzamelen, want deze herfst wil jij deze krachtige kruiden opnemen in je menu. Kruiden zitten bomvol antioxidanten, ze kunnen je immuunsysteem een boost geven én sommige kruiden hebben een verwarmend effect. Welke kruiden zet jij dit najaar op het menu?
Gember
Geef je immuunsysteem een boost met gember. Gember bevat een hoop vitamines (A, C, E, B) en daarnaast ook magnesium, ijzer, zink, calcium en bètacaroteen. Zo maak je je eigen gembershots: schil en snijd een stuk gember en giet hier een halve liter kokend water op. Laat het tien minuutjes pruttelen met het deksel op de pan en gooi alles door een fijne zeef. Knijp een citroentje uit en voeg eraan toe. Eventueel kun je er nog een lepeltje honing bij doen.
Tijm
Tijm kan helpen om de luchtwegen te verlichten en de keel te verzachten. Maak dan ook vooral je eigen tijmthee. Gorgelen met tijmthee werkt vaak verzachtend als je keelpijn hebt. Tijmthee schudt je lijf wakker en is ideaal als ochtendthee in plaats van een kop koffie. Om een liter tijmthee te maken gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Geen tijmthee zetten maar dit kruid wel toevoegen aan je herfstmenu? Kies dan voor de Bio Tijmsiroop van WELEDA. Dit is een zuiver plantaardige siroop met biologische echte tijm en anijs. De siroop verzacht de keel en ondersteunt de luchtwegen*. Het blijft langer in de keel plakken en geeft daarom een langer effect. Benieuwd naar BIO Tijmsiroop? Tot en met 10 november kun je BIO Tijmsiroop met 20% korting kopen op weleda.nl
Kaneel
Onze harten doet een vreugdedansje bij de geur van warme appels met kaneel. Nog een voordeel: omdat kaneel zo’n fijne smaak heeft, gebruik je meestal minder suiker. Strooi gerust kwistig met dit winterkruid: omdat kaneel zo krachtig smaakt, gebruik je meestal minder suiker. Kaneel zit bomvol antioxidanten en ondersteunt je immuunsysteem. Daarnaast helpt kaneel de spijsvertering na de maaltijd. Strooi rijkelijk met dit kruid in baksels, thee, stoofpotten en pastasauzen. Ook fijn in het najaar: kaneel heeft een verwarmend effect op je lijf.
Anijs
Anijs heeft ontsmettende en slijmverdunnende eigenschappen. Dit kruid wordt veel gebruikt in mondwater voor een frisse adem. Maar ook wordt het weleens ingezet om de luchtwegen te openen. Je kunt anijs met een vijzel fijnmalen en door je havermout of muesli mengen. Óf maak een kop warme anijsmelk. Anijsmelk wordt gezien als middel tegen slapeloosheid.
Kurkuma
Kurkuma zit vol met antioxidanten en heeft, net als kaneel, een verwarmend effect. Perfect voor de koude maanden! Gebruik dit kruid in soepen en sauzen of maak je eigen golden milk door melk samen met andere kruiden zoals kurkuma, kaneel, kruidnagel, gember en een theelepel honing te verwarmen.
*Bewijs voor dit gezondheidseffect wordt nog beoordeeld in Europese toelatingsprocedure.