Wil jij een gezonde levensstijl? Een gezonde levensstijl is belangrijk om je energiek en fit te voelen. Maar hoe verander je je levensstijl en hoe kan je zorgverzekering helpen om gezond te blijven?
Zorgverzekering vergelijken
Op uiterlijk 13 november 2024 weten wij allen wat de zorgpremies en vergoedingen zijn voor 2025. Vanaf dan is hét moment om je in te lezen, maar vooral om je zorgverzekering te vergelijken en aan te passen. Staat er een operatie of kind op de planning? Hou dan rekening met een hogere dekking of een aanvullende premie. Wil je een zorgverzekering vinden die een gezonde levensstijl bevordert?
Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen “Ik merk dat steeds meer zorgverzekeraars hun zorgverzekeringspakketten aanpassen om een gezonde levensstijl te stimuleren. Juist daarom is het zo belangrijk om te controleren of je een passende zorgverzekering hebt. Je kunt je zorgverzekering vergelijken om een zorgpakket te vinden dat aansluit bij je wensen voor het het jaar 2025.”
Een gezonde levensstijl: wat is dat precies?
Tijd om het roer om te gooien, en te kiezen voor een beter hobby’s, eetgewoontes en eigenlijk lifestyle. Hoe dat zich voor jou vertaalt is wellicht anders dan voor je buurvouw. Wel zijn er een aantal dingen die altijd je gezondheid bevorderen, zoals gezond eten, voldoende nachtrust, regelmatig bewegen en zo min mogelijk stress. Een gezonde levensstijl is in essentie goed zorgen voor lichaam én geest – en daar kan je zorgverzekering bij helpen, daar vertellen we je hier meer over.
1. Gezond eetpatroon
De eerste stap naar een gezonde levensstijl is een gezond voedingspatroon. Zo’n eetpatroon bestaat uit voldoende groente, fruit, gezonde vetten en eventueel (vette) vis. Vind je het lastig om te weten wat je nodig hebt? Je krijgt per jaar 3 uur dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering.
Expert Mirjam Prins vertelt ons op het volgende te letten; “dit wordt alleen vergoed als het dieetadvies een medisch doel heeft. Denk aan ondergewicht, diabetes of nierfalen. Een diëtist begeleidt jou bij afvallen of aankomen en geeft advies over voeding en eetgewoonten.”
2. Voldoende nachtrust
Ook genoeg nachtrust draagt bij aan je gezondheid. Heb je moeite met in slaap komen of word je ‘s nachts vaak wakker? Zorg dan in de eerste plaats voor een goede avondroutine. Vermijd schermen ongeveer een uur voor je gaat slapen. Leg je smartphone liever niet in de slaapkamer. Zorg voor ontspanning, zoals een boek lezen, een warm bad nemen of een rustgevende meditatie. Daarnaast helpt het om te minderen met alcohol. Verder bieden veel zorgverzekeraars (gratis) apps aan met allerlei handige slaaptips.
3. In beweging blijven
Wist je dat je elke dag minstens 30 minuten moet bewegen om fit te blijven? Dat kan heel laagdrempelig zijn, zoals vaker de trap nemen, een ommetje wandelen of een stuk fietsen. Ook een sportmaatje zoeken kan helpen om regelmatig lekker te bewegen.
Ga bijvoorbeeld samen met een collega of een goede vriend elke week op een vast moment sporten. Daarnaast kan je bij diverse zorgverzekeraars gebruikmaken van handige apps en gezondheidsprogramma’s om meer te sporten. Via sommige gezondheidsprogramma’s word je zelfs beloond bij gezond gedrag en genoeg beweging. Door bijvoorbeeld je stappen te tellen, krijg je korting op je premie. Win-win!
4. Stress verminderen
Voel je je futloos en houd je gezonde gewoontes nooit lang vol? Stress is een grote boosdoener! Een beetje stress is niet erg. Stress houdt je alert en zorgt ervoor dat je optimaal presteert. Maar chronische stress kan zorgen voor allerlei gezondheidsproblemen, zoals slapeloosheid, somberheid, hartkloppingen en een hoge bloeddruk.
Wil je stress verminderen? Zorg dat je elke dag een moment vindt om te ontspannen. Geef het aan bij je leidinggevende als de werkdruk te hoog is. Houd een dagboekje bij waarin je opschrijft wat je dwarszit. Daarnaast zijn er een aantal zorgverzekeraars die gratis mindfulness apps aanbieden. Dit maakt mediteren of ontspanningsoefeningen doen laagdrempelig en makkelijk.