De dagen worden korter en de zonuren worden minder en minder. Wat doet dat met onze vitamine D-aanmaak? En waarom is deze vitamine juist in de winter zo belangrijk? Tijd voor een snelcursus.
Even opfrissen
Vitamine D helpt onder andere bij het behoud van sterke botten en een normale spierfunctie. Daarnaast draagt de vitamine bij aan een normale werking van het afweersysteem. Maar liefst twee derde van de vitamine D in ons lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Elk straaltje Uv-licht heeft direct effect op de productie van dit stofje. Hoe meer zonlicht, hoe beter dus. In het koude seizoen, wanneer we vatbaarder zijn voor virussen en infecties, mogen we daarom wel wat meer aandacht besteden aan het binnenkrijgen van deze vitamine.
5x vitamine D op je bord
1. Vette vis, zoals haring, makreel en zalm
2. Eieren
3. Vlees
4. Aan bak- en braadproducten zoals halvarine en margarine wordt vitamine D vaak toegevoegd (niet aan oliën)
5. Roomboter (in kleinere hoeveelheden dan in halvarine en margarine)
Een portie extra
Wanneer de kracht van de zon, en daarmee de aanmaak van vitamine D, afneemt kunnen we wel een extra portie van deze vitamine gebruiken. Een supplement is geen vervanging voor gezonde voeding, maar kan wel een welkome aanvulling zijn.
Bio-Vitamine D3
Bio-Vitamine D3 is verkrijgbaar bij Pharma Nord, voor € 15,50 heb je een verpakking met 120 capsules. Voor meer informatie ga je naar pharmanord.nl