Heb jij last van hooikoorts? Dan weet je hoe vervelend dit is en in welke mate het je leven kan ontwrichten. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je hooikoorts onder controle te krijgen.
Wat is hooikoorts eigenlijk?
Allereerst is het belangrijk om te weten waar je nou precies mee te maken hebt. Hooikoorts, ofwel allergische rhinitis, is een veel voorkomende allergische aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor pollen: stuifmeel van grassen, bomen en bloemen. Het kan leiden tot vervelende symptomen zoals niezen, jeukende ogen, loopneus en benauwdheid. Stuifmeel wordt afgegeven door planten en bomen om voor voortplanting te zorgen. Elke soort geeft in een bepaalde periode het stuifmeel af. Deze pollen verplaatsen zich door de luchtstroom en kunnen zo wel honderden kilometers verderop belanden.
1. Houd de pollenkalender in de gaten
Het is dus belangrijk om de do’s en don’ts te weten bij hooikoortsklachten én om je bewust te worden voor voor welke soorten pollen je allergisch bent. Dit kan door een specialist worden vastgesteld door middel van een uitgebreid gesprek en aanvullende allergiediagnostiek (bijvoorbeeld huidpriktest). Met behulp van een pollenkalender weet je welke pollen op welk moment actief zijn. Deze kalender geeft aan wanneer bepaalde planten bloeien en dus voor meer klachten kunnen zorgen. Door op de hoogte te zijn van deze informatie, kun je jouw activiteiten buiten plannen op momenten waarop er minder pollen in de lucht zijn. Op dagen met veel pollen is het verstandig om zoveel mogelijk binnen te blijven, vooral tijdens piekuren (vaak tussen 10.00 en 16.00 uur). Sluit ramen en deuren om de allergenen buiten te houden en gebruik indien nodig een luchtreiniger met een HEPA-filter om de lucht in huis schoon te houden.
2. Draag een zonnebril en pet
Een nauw aansluitende zonnebril kan helpen om stuifmeel uit je ogen te houden, waardoor je minder last hebt van jeukende en tranende ogen. Daarnaast kan het dragen van een pet voorkomen dat pollen in je haar terechtkomen, waardoor ze niet via je handen naar je gezicht kunnen worden overgebracht.
3. Was regelmatig je kleding en beddengoed
Pollen kunnen zich aan kleding en beddengoed hechten, waardoor ze ook binnenshuis voor klachten kunnen zorgen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je kleding en beddengoed te wassen, bij voorkeur op hogere temperaturen om de pollen effectief te verwijderen. Kies ook voor antiallergisch beddengoed.
4. Natuurlijke remedies
Als je toch naar buiten moet, kun je wat vaseline in/om je neusgaten smeren. Pollen blijven daar in plakken, waardoor je ze niet inademt. Verder kun je proberen of het spoelen van de neus en het innemen van lokale honing verlichting brengt.
5. Bezoek een specialist en gebruik medicatie indien nodig
Bieden bovenstaande maatregelen onvoldoende verlichting, dan is het slim om medicatie te gebruiken, zoals antihistaminica of corticosteroïden. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je medicatie gaat gebruiken, zodat deze kan bepalen welke behandeling het beste bij jou past.
Probeer welke tips voor jou het beste werken, iedereen is anders!