Tijdens Sint-Maarten en Halloween worden ze uitgehold en gebruikt als verlichting. En ook supermarkten maken plaats voor ze vanaf september. Zonder pompoenen geen winter. Maar ga je voor de bekende oranje pompoen of heb je zin in een culinaire uitdaging? We zetten 6 soorten op een rijtje die het verdienen om geproefd te worden.
1. Kabocha pompoen
Misschien heb je nog nooit van de naam gehoord, maar de oranje en groene varianten zijn vaak te vinden bij de groente-afdeling. De oranje pompoen wordt ook wel Hokkaido genoemd. Deze smaakt zoet en vol. De groene pompoen is iets zoeter en nootachtig. Heerlijk om soep van te maken. Schillen hoeft niet, mag wel! Ook in een ovenschotel of als friet komt deze pompoen goed uit de verf. Tip: hoe kleiner de pompoen, hoe lekkerder de smaak.
2. Flespompoen (butternut squash)
De laatste jaren steekt hij steeds vaker zijn kop op in de supermarkt: de flespompoen. Deze langwerpige pompoen smaakt naar noot en is bijna boterachtig. Een groot succes door een salade, in een pompoencake, bij couscous of om te vullen met bijvoorbeeld groenten. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
3. Spaghettipompoen
Minder bekend in Nederland, maar ook zeker het eten waard: de spaghettipompoen. De structuur van het vruchtvlees is erg draderig, vandaar de naam. En ja, hij wordt ook echt als (glutenvrij) pasta-alternatief gebruikt. De beste manier om deze pompoen klaar te maken is in de oven. Halveer hem eerst, haal de zaden eruit en besmeer de zijkanten met olijfolie. Hij heeft ongeveer 30 tot 45 minuten nodig in de oven. De pompoen is klaar als je het vruchtvlees er met een vork uit kunt schrapen.
4. Muskaatpompoen
Muskaatpompoenen zijn te herkennen aan de ribbels. Meestal zijn ze rond of ovaal en vrij breed. De schil is oranje, zacht en de smaak is – net als de meeste pompoenen – zoet. Je kunt de pompoen rauw eten of even bakken of stomen. Lekker door puree, pannenkoeken en stoofschotels.
5. Baby boo
De baby boo wordt veel gebruikt ter decoratie, maar kun je ook eten. Het heeft een ietwat melige kastanjesmaak. Leuk feitje: het vruchtvlees en de pompoen zelf is wit! Leuk om uit te hollen en te vullen met groenten of granen.
6. Pattison crème (zomer squash)
Het lijkt op een vliegende schotel en is verkrijgbaar in de kleuren wit, geel, groen en oranje. Je moet wel goed zoeken, want ze zijn niet overal te koop. De smaak heeft iets weg courgette en is daardoor lekker in combinatie met noten of groenten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.