Je wil zo min mogelijk verspillen maar wel gezond eten. Voor wie wekelijks een hele lading verse producten in huis haalt is een bedorven krop sla of een tros overrijpe bananen soms onvermijdelijk. Eerder deelden we al een aantal handige tips om groente en fruit zo lang mogelijk vers te houden. Toch niet gelukt om de tros bananen tijdig op te eten? Met deze lekkere recepten tover jij een overrijpe banaan om tot een heerlijk gerecht.
Bak een bananenbrood
Een tros overrijpe bananen vraagt om het bakken van een bananenbrood. Heb je veel bananen over? Een bananenbrood kun je heel goed (in porties) invriezen. Een voorraadje is altijd fijn!
Dit heb je nodig: Drie rijpe bananen, twee eetlepels 100% pindakaas, 120 milliliter melk, tweehonderd gram volkoren meel, een ei, twee eetlepels gesmolten kokosolie, twee theelepels bakpoeder, vanille-extract en kaneel.
Bereiding: Prak de bananen fijn en meng alle ingrediënten hier goed doorheen. en meng dit goed door elkaar. Hoe rijper de bananen zijn hoe zoeter het bananenbrood wordt. Eventueel kun je een aantal medjool dadels door het beslag heen doen. Giet het bananenmengsel in een bakblik. Eventueel kun je nog wat rozijnen, noten of chocoladestukjes toevoegen. Bak het bananenbrood in ongeveer 45 minuten gaar op 185 graden Celsius.
Snelle mugcake-snack
De middagdip doorkomen? Een mugcake is de perfecte snack! Prak een overrijpe banaan in een magnetronbestendige mok, meng hier een eitje, een eetlepel havermout en een snuf kaneel doorheen. Zorg dat er niet teveel van het beslag aan de randen van de mok zit om te voorkomen dat dit gaat aankoeken. Voeg eventueel wat bosbessen of noten toe. De mok zet je voor 1,5 tot 2 minuten de magnetron (of totdat je de cake boven de mok uit ziet rijzen).
Maak je eigen gezonde ijs
Maak er een gewoonte van om overrijpe bananen (wanneer je ze niet verwerkt in je bananenbrood of een mugcake) in te vriezen. Zorg er voor dat je de banaan pelt en de banaan in kleine stukjes in de vriezer stopt (geloof ons: een bevroren banaan kun je onmogelijk pellen). Het belangrijkste ingrediënt in dit ‘recept’ is een sterke blender. Stop een aantal bevroren stukjes banaan in de blender, voeg eventueel een handje (bevroren) bessen of aardbeien toe voor een fruitige smaak. Vergeet niet een scheutje (plantaardige) melk toe te voegen om je blender te vriend te houden en blenden maar. Na het blenden houd je een romige, bevroren bananenmassa over die heel goed doorgaat als een portie fruitig ijs.
Zoete havermoutpap
Ben je een zoetekauw? Voeg een geprakte banaan toe aan je havermoutpap om deze zoet en romig te maken. Je havermoutpap nog een upgrade geven? Maak je havermoutpap nog lekkerder met deze 6 ultieme havermouttips.
Bananen chocolatechip cookies
Door de textuur van banaan kun je een eitje in veel (zoete) gerechten goed vervangen door een halve gepureerde banaan. Hoe rijper hoe zoeter de banaan smaakt. Suiker kun je dus ook achterwege laten in deze recepten. Perfect om gezonde koekjes mee te maken! Prak of pureer twee grote of drie kleine bananen, meng hier 120 gram fijngemalen havermout en een flinke snuf kaneel doorheen. Schep kleine stukjes pure chocolade, cranberry’s of noten door het beslag. Schep per koekje ongeveer een eetlepel beslag op een stuk bakpapier. De koekjes gaan voor ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.