Orthomoleculair voedingstherapeut Rineke Dijkinga verleidt mensen tot het eten van echte voeding, die voor zowel je gezondheid als je smaakpapillen een feest zijn. Of je nu jong of oud, ziek of gezond bent. Om mensen te informeren over de kracht van onbewerkte voeding, schrijft Rineke boeken, geeft ze lezingen en ontwikkelt ze producten. Welke ingrediënten mogen volgens haar niet in je keuken ontbreken?
De gezondste ingrediënten vinden in de supermarkt, is niet altijd even makkelijk. Daarom vragen wij aan toonaangevende voedingsdeskundigen wat voor hen onmisbaar is in de keuken. Dit keer deelt Rineke Dijkinga, orthomoleculair voedingstherapeut en schrijver van het boek ‘Op weg naar meer energie’, haar top tien. Onbewerkte, ongeraffineerde en waar mogelijk duurzame producten, zijn volgens Rineke onmisbaar voor een gezonde leefstijl. Wel heeft elk voedingsmiddel volgens Rineke voor- en nadelen, hoe gezond of ongezond het ook te boek staat. Haar tip is daarom: varieer volop en maak het lekkerder en gezonder door altijd zelf je eten te bereiden. Deze ingrediënten verdienen volgens de orthomoleculair voedingstherapeut een plek in jouw keuken:
1. Mediterrane kruiden
“Mijn favoriete keuken is de mediterrane. Het is mooi meegenomen dat deze keuken ook nog steeds als één van de gezondste te boek staat. De eenvoud, het gezondheidseffect en de hele diverse en tevens aromatische smaak van mediterrane kruiden, blijven me elke keer verrassen. Iedereen kan wat potjes verse salie, tijm, oregano, basilicum, rozemarijn, pepermunt, verbena en melisse in huis halen. In het groeiseizoen maak ik er zelf een overheerlijke pesto van.”
2. Kiemen
“Kiemen zijn het krachtvoer uit je vensterbank. Ik vind het zo leuk dat de meeste kiemen heel gemakkelijk zelf te kweken zijn. En wat een keuze hebben we! Fenegriek, rode klaver, broccoli en zonnebloempitten zijn mijn grote favorieten. Die hebben een heerlijke smaak.”
3. Omega 3-olie
“Vanuit mijn vakgebied weet ik hoe belangrijk het is om voldoende omega 3 via je voeding binnen te krijgen. Maar dat valt voor mij niet altijd mee, zeker omdat ik geen vis eet en weinig vlees. Daarom heb ik altijd een klein flesje olie op voorraad. Ik meng een aantal lekkere plantaardige oliën die omega 3 bevatten. Elke dag neem ik daar een lepel van. De ene keer doe ik het over de muesli, de andere keer over een salade of in een smoothie. Door de combinatie van oliën is dat nog erg lekker ook. Zolang je het maar koud gebruikt en donker en koel bewaard, is het een super makkelijke en gezonde aanvulling.”
4. Olijfolie
“Lekker vet is vet gezond! Ik ben gek op duurzame en smaakvolle extra virgin olijfolie. Ook wat betreft olijfolie gaat er geen dag voorbij dat ik het niet gebruik. De ene olijfolie is echter de andere niet: noch voor je smaakpapillen, noch voor je gezondheid. Olijfolie dankt zijn gezonde effecten vooral aan de omega-9-vetzuren en aan zijn beschermende polyfenolen. Ik gebruik het daarom altijd zo: pas als ik de pan van het vuur heb gehaald sprenkel ik het over mijn gerecht.”
5. Hele graankorrels
“Ik vind rijstgerechten, zoals een zelfgemaakte nasi of snelle curry, heerlijk, maar waarom zou je altijd voor rijst kiezen? Hele graankorrels van gerst, (naakte) haver of einkorn zijn ook superlekker! Hele graankorrels hebben het voordeel dat ze je bloedsuiker veel minder uit balans brengen dan rijst. En dat is om heel veel redenen pure winst voor je vitaliteit.”
6. Noten/zadencrunch
“Ik ben gek op crunchy dingen. Over een salade, fruit, havervlokken, gestoomde groenten of over een stamppotje. Je kunt heel wat lekkere en voedzame noten, zaden en pitten zelf op een laag vuurtje roosteren. Mijn absolute favoriet is kasha, geroosterde boekweit. Zelf maak ik altijd een flinke voorraad en bewaar het in een pot. Door het zelf te maken kun je veel variëren en de suikers, die in heel veel kant-en-klare crunchy producten zitten, weglaten. Wil je het toch wat zoeter? Rooster dan wat kokosrasp en kardemom mee. Heerlijk!”
7. Volkoren pannenkoeken
“Pannenkoeken, gemaakt van drie of vier soorten volkorenmeel, eet ik graag. Ik beleg ze het liefste met een flinke berg groente, salade, kiemen, avocado, noten en zaden. Ik heb altijd een stapeltje in de diepvries zodat ik, hoe druk het ook is, binnen vijftien minuten aan tafel kan. Want juist in tijden van grote drukte is lekker en gezond eten ongelooflijk belangrijk. Je lichaam en brein hebben dan nog meer vitale voedingsstoffen nodig. En ook mooi meegenomen: iedereen kan zijn pannenkoek naar eigen smaak beleggen. Zo heb je nooit gemopper dat iemand iets niet lust aan tafel. Ik maak mijn pannenkoeken altijd van glutenvrije melen. In een wereld waar zoveel gluten in ons eten verwerkt zijn, is dat een weldaad voor je darmen.”
8. Bloemblaadjes
“Bloemen door of op mijn eten maakt mij ongelofelijk blij. Je kunt er elk gerecht mee opfleuren. Of je er nu een kleurrijk bloemenwatertje van maakt, je salade mee pimpt of ze over een spread strooit. Eten moet niet alleen een streling voor je smaakpapillen zijn, maar ook voor je ogen, vind ik. En natuurlijk voor je gezondheid. Bloemblaadjes vind je in elk seizoen, in je eigen tuin en elk weiland. Je moet natuurlijk wel weten welke bloemen eetbaar zijn. Gelukkig zijn daar leuke boeken en excursies voor. Een tip: eet alleen onbespoten bloemen van schone plekken.”
9. Wortelen, courgette en pompoen
“Neutrale groenten als wortel, courgette en pompoen zijn ideaal om heel fijn te raspen en zo te verwerken. Verwerk ze in een taartbodem, een muffin, brood en crackers. Het is een handige manier om ook kinderen onzichtbaar meer groente te laten eten en ideaal om meer vezels binnen te krijgen.”
10. Een zachtgekookt ei
“Voor een zachtgekookt ei zou je me ‘s nachts bijna wakker mogen maken. En dan bedoel ik een eitje met een donkere oranje dooier van onze kippen die de hele dag loslopen en werkelijk alles opeten wat ze tegenkomen. Het smaakt heerlijk over een salade of op een bedje van warme groenten. Bovendien zitten er in ei hoogwaardige eiwitten, gezond cholesterol en is het een stuk ecologischer in vergelijking met anderen dierlijke eiwitten.”