Gepoft, gekookt of in de soep. Een culinair hoogstandje die het verdient om herontdekt te worden. En behalve lekker zijn ze ook nog eens heel erg gezond en voordelig. Raad je al waar we het over hebben? De biet. Vergroot je bietenkennis en mik eens wat vaker een bietje in je pan.
Geheim 1: Er zijn winter- en zomerbieten te koop
Vanaf oktober lagen ze weer in de winkel: winterbieten. Deze grote ronde knollen hebben geen loof. Zo omstreeks april, mei, worden ze opgevolgd door de kleinere zomerbieten, die vaak met loof en al bij elkaar worden gebonden, net als radijsjes. Dat loof kun je trouwens prima eten. Houd je niet zo van de aardse bietensmaak? Verwerk dan een wortel in je gerecht, dat verzacht de smaak. Zo lust iedereen bietjes.
Geheim 2: Rauwe en gekookte bieten zijn even gezond
Dan door naar de hamvraag, want wat is gezonder qua bereiding: rauwe of gekookte? Het scheelt bijna niets: over het algemeen kan je spijsvertering beter overweg met gekookte exemplaren, maar rauwe bieten bevatten ietsiepietsie meer voedingsstoffen. Wil je makkelijk doen? Koop dan vacuümverpakte bieten. Die zijn voorgekookt en dat scheelt veel tijd, want winterbieten kook je gaar in om en nabij twee uur.
Geheim 3: Bieten zijn familie van de suikerbiet
Bieten zijn familie van de suikerbiet, daarom zijn ze voor een groentesoort relatief suikerrijk: ongeveer een flinke theelepel per 100 gram. Zouden we ze daarom – in onze hang om zo suikerarm mogelijk te eten – moeten bannen uit de keuken? Nee! Dat zou jammer zijn! In bietjes zitten veel gezonde stoffen. Denk aan antioxidanten, kalium en vezels. Dit heb je allemaal hard nodig. Juist door hun zoete smaak kun je bietjes prima verwerken in zoete gerechten (taart!). Zo hoef je minder of zelfs geen suiker te gebruiken. En dat is dan wel weer mooi meegenomen.
Geheim 4: Bieten kun je in alle kleuren kopen
Tegenwoordig komen bietjes niet alleen meer in rood, maar zijn ze er ook in geel, wit en … gestreept. Welke kies je, waar en wanneer?
- Gele bietjes smaken lekker zoet en zijn verkrijgbaar van half juli tot half april.
- De oerbiet (crapaudine) is niet rond zoals zijn familieleden, maar langwerpig. Hij heeft een heel diepe, krachtige aardse smaak, sterker nog dan die van de rode bietjes die we vandaag de dag vaak eten. Deze oerbiet wordt ook wel ‘lange biet’ genoemd.
- De witte biet is het zoetst van allemaal en is een echte zomerbiet.
- Chioggiabiet is echt een designbiet. Wat een pracht van een biet. Hij komt van oorsprong uit Venetië en heeft qua smaak iets weg van radijs. Een beetje pittige biet dus. Hij is een showstopper in elke salade. Kook hem niet te lang, dan verliest hij zijn patroon.
- Snijbiet is eigenlijk geen echte biet, maar een bladgroente zoals spinazie. Waarom het dan toch biet heet? Vanwege de echte aardse bietensmaak.
Geheim 5: Bietenrood wordt als kleurstof gebruikt
Zowel zomer- als winterbieten hebben hun mooie dieprode tint te danken aan twee natuurlijke kleurstoffen: betanine en vulgaxanthine. Dit bietenrood wordt steeds vaker gebruikt als kleurstof in etenswaar nu karmijnrood – gemaakt van geplette luizen – meer en meer uit de gratie raakt. Je herkent bietenrood aan het E-nummer E162 of simpelweg aan de naam ‘bietenrood’ in de ingrediëntenlijst.