Vind jij het heerlijk om uren lang in de keuken te staan, of een lekker diner voor je familie te maken? Dan is het je vast wel eens opgevallen dat koken niet altijd vlekkeloos verloopt. Veel mensen maken steeds weer opnieuw dezelfde fouten in de keuken zonder dat ze dit door hebben. Met deze tips verbeter jij je kookkunsten.
Het overkomt iedereen weleens: je staat te koken met je favoriete liedjes op de achtergrond, alles lijkt perfect te gaan. Toch zijn er ongetwijfeld een heleboel dingen die beter kunnen. Maak jij regelmatig een (of meerdere) van deze fouten tijdens het koken?
Niet het hele recept doorlezen voor het koken
Het hele recept doorlezen, en vervolgens ook goed volgen, gaat vaak mis. Je bent aan het koken en ineens zie je dat je stap 6 had moeten voorbereiden, de oven had moeten voorverwarmen of je had bepaalde stappen kunnen overslaan. Het recept doorlezen is belangrijk, want zo heb je geen plotselinge verassingen en zorg je ervoor dat het koken vlekkeloos kan verlopen. Wanneer je het perfecte gerecht wilt maken is het van belang dat je de stappen goed doorleest en volgt.
Tip: als je voor het eerst een gerecht maakt, volg dan de eerste keer het recept en experimenteer later pas verder.
De pan niet goed voorverwarmen
Om te voorkomen dat de boter of olie verbrandt is het belangrijk om de pan eerst goed voor te verwarmen. Wanneer je de boter of olie meteen in de pan doet verbrandt het al voordat het helemaal gesmolten is. Dit is natuurlijk zonde en makkelijk te voorkomen. Wacht dus eerst een paar minuten én gooi dan pas de boter/olie in de pan. Vergeet dan vooral niet om te wachten tot de boter/olie goed warm is voordat je het eten in de pan doet. Wanneer je het eerst goed laat smelten en daarna het eten erin doet, neemt het eten namelijk minder vet op.
Hete pan direct afspoelen met koud water
Na het koken meteen de hete pan afspoelen is een grote fout. Een pan is namelijk niet voor onverwachte temperatuurverschillen gemaakt. Als je dit wel doet is de kans groot dat de pan barst of bol gaat staan. Wanneer de pan bol gaat staan wordt de hitte niet meer goed verdeelt, waardoor het eten niet overal geleidelijk gaart. Laat de pan eerst afkoelen en maak hem daarna schoon.
Meteen zout toevoegen
Als je meteen zout aan het water toevoegt kunnen er lelijke plekken op de pan ontstaan. Dit komt doordat zout en metaal geen beste vrienden zijn. Wacht dus eerst tot het water kookt. Water zonder zout kookt ook sneller, een win-win situatie dus!
Als je eten bakt is het ook verstandig om achteraf zout toe te voegen. Zout kan namelijk verbranden bij hoge tempraturen waardoor de smaak van het eten minder lekker wordt.
De ovendeur openen
Wees eens eerlijk: we spieken allemaal wel eens of de heerlijk cake al een beetje opschiet en of de kaas al gesmolten is. Dit is alleen niet verstandig, een oven heeft niet voor niets een raampje. Als je de oven tussendoor opent gaat er een hele hoop warmte verloren, waardoor het bakproces verstoord wordt. De tijd dat het gerecht in de oven moet is hierdoor niet meer betrouwbaar. Laat het deurtje lekker dicht zitten, de oven doet zijn werk wel.
Een te kleine pan kiezen
Wat ook vaak gebeurd is dat er een te kleine pan wordt gebruikt. Als je te veel eten in een te kleine pan hebt bakt het eten niet geleidelijk. Vaak is de ene helft dan al klaar, maar de andere helft moet nog gaar worden. Als je geen grotere pan hebt kun je je maaltijd beter in twee keer bakken om dit te voorkomen.
Koken is vooral een hoop geduld hebben en alles stap voor stap doen. Wees vooral niet te gehaast en neem lekker de tijd om te koken, maak er een momentje voor jezelf van. Veel kookplezier!
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.