We nemen je even mee in een ultiem geniet momentje: langzaamaan wakker worden met een heerlijk kopje koffie op een zonnige zaterdagmorgen. Hoe maak je dit momentje nóg specialer? Til je kopje koffie naar een hoger niveau met de perfecte latte art. Met dit stappenplan is jouw latte art niet te onderscheiden van een echte barista.
1. Ga voor goede espresso
Een perfecte latte begint met de perfecte ingrediënten. Kies voor een goede espresso, mét cremalaag (die hazelnootkleurige laag op je espressie). Deze cremalaag is namelijk zichtbaar aan het oppervlakje van je kopje koffie wanneer je de melkschuim op de espresso giet. Zo ontstaat het contrast tussen wit en bruin. Vermijd filterkoffie of een lungo, bij een deze koffiesoorten blijft er te weinig ruimte in je koffiemok over om er een goede laag melk overheen te gieten.
2. Het perfecte melkschuim
Het geheim voor een verbluffende latte art is de perfecte melkschuim. Dit maakt het schenken van de melk een stuk makkelijker. Een echte bariste maakt gebruik van een stoompijpje om de melk op te schuimen en kiest voor voor volle melk of barista melk. Deze melksoorten bevatten meer eiwitten en vetten dan halfvolle melk of plantaardige melksoorten. De eiwitten zorgen ervoor dat het melk goed kan opschuimen en de vetten geven de melk een zachte structuur. Het creëren van de perfecte melkschuim is wel een uitdaging:
- Vul het melkkannetje tot net onder de tuit
- Hang het stoompijpje in de melk. Let op: hoever en hoe lang je dit stoompijpje in de melk houdt kan verschil maken, experimenteer hiermee
- Stop met opschuimen zodra de melk een temperatuur van 65 graden Celsius bereikt, de melk mag in ieder geval niet heter worden dan deze temperatuur.
- Zijn er grote bubbels in je melkschuim ontstaan? Sla een aantal keer met het kannetje op het werkblad om deze bubbels uit de schuim te slaan.
- Tijd om te walsen. Maak voorzichtig ronddraaiende bewegingen met het kannetje. Dit zorgt ervoor dat de melkschuim kan mengen met de warme melk
Een simpele test voor een goede schuimlaag: strooi een theelepeltje suiker op het schuim, blijft deze een tijdje liggen voordat het wegzakt? Dan is de schuim stevig genoeg.
3. Giet met de juiste melkkan
Bij het gieten van melk in je espresso is een melkkannetje essentieel. Het schenken van de melk doe je in een vloeiende beweging. Je begint een eindje boven het kopje met schenken terwijl je het kopje schuin houdt. Zit je kopje halfvol? Dan breng je het melkkannetje dichterbij het kopje. Schenk door in een vloeiende beweging totdat er een witte cirkel in je kopje ontstaat. Dan verhoog je het melkkannetje weer om met een dunnere schenkstraal je latte art figuurtje in je melk te creëeren.
4. Oefen, oefen, oefen
Het perfectioneren van je latte art vraagt een heleboel geduld en oefening. Maak er een gewoonte van om regelmatig te oefenen en experimenteer met verschillende technieken. Tip: oefen de juiste, vloeiende beweging met zeepsop in plaats van melkschuim.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Viktoria Alipatova via Pexels