Je werkdag zit erop, hup naar huis om een pizza in de oven te gooien en vervolgens weer door te razen naar de volgende taak die op je te wachten staat. Is ongezond eten de oorzaak van stress of het gebrek aan tijd om een voedzame maaltijd voor jezelf te bereiden? Of hebben we écht meer trek in ongezond eten wanneer we in de stress zijn?
Verslavende suikers
Merk je dat je – ook wanneer je rustig op de bank zit – maar niet kunt stoppen met het eten van je favoriete snack? Voedingsmiddelen middelen met een hoog gehalte aan vetten en suikers (denk aan cake, chocolade, chips, pizza of ijs) hebben verslavende factoren. Deze voedingseigenschappen triggeren het beloningssysteem in de hersenen. Je hebt vast weleens gemerkt dat die zak chips of reep chocolade op was voordat je het door had. Zeker als je je gestrest voelt kan het lastig zijn om te stoppen met eten, ook als je al vol zit. Stress zorgt ervoor dat we gevoeliger zijn voor verslavingen. Volgens dit onderzoek zorgt stress ervoor dat iemand meer voeding consumeert die rijk is aan suiker, vet of zout. Ook wel hypersmakelijke voeding genoemd. Minder suikers binnenkrijgen via drankjes? Met deze suikervrije borrels is dat een fluitje van een cent.
Chronische stress en dopamine
Volgens hetzelfde onderzoek kan chronische stress bepaalde hersendelen, waaronder het aanmaken van dopamine, beïnvloeden. Dit kan ervoor zorgen dat de gevoeligheid van het beloningssysteem in de hersenen, de voorkeur voor ongezond eten en de motivatie om hypersmakelijke voeding te zoeken worden versterkt. Op deze manier kan chronische stress ongezond eten in stand houden. Dit patroon doorbreken kan heel lastig zijn. Deze voedingsmiddelen kun je wél op je bord leggen om minder stress te ervaren.
Een gebrek aan tijd
Als we gestrest zijn willen we zo min mogelijk tijd besteden aan het bereiden van voedsel. Misschien sla je zelfs maaltijden over of vergeet je te eten door alle haast. We snappen heel goed dat het voelt alsof er geen tijd is om goed voor jezelf te zorgen wanneer je je gestrest voelt. Werkstress kan je gedurende de hele dag een opgejaagd gevoel bezorgen. Heb je het gevoel dat je vaak ‘aan’ staat en dat de scheidingslijn tussen werk en privé steeds verder vervaagd? Dit kun je doen om de balans te bewaren.
Eten tegen vermoeidheid
Indirect kan minder slaap – als gevolg van stress – ook leiden tot een ongezonder eetpatroon, aldus deze onderzoekers. Wanneer we ons moe voelen grijpen we eerder naar suikers of andere calorierijke voeding. Want calorieën en suikers staan voor energie. Helaas is deze energieboost maar van korte duur. Hierna volgt de welbekende suikerdip. Toch te veel suikers gegeten? Dít kun je doen om de dip voor te zijn.
Ook interessant
Stress leren herkennen? Deze 7 onbekende signalen kunnen een teken zijn van stress.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels