Smullen van satésaus zonder je schuldig te voelen over toegevoegde suikers en ongezonde vetten? Kan gewoon! Wij vertellen je hoe je in een handomdraai een gezonde versie van deze populaire saus maakt.
Een barbecue of tuinfeest op de planning of heb je simpelweg zin in comfortfood? Trakteer anderen, maar ook zeker jezelf, met deze zelfgemaakte satésaus.
Dit heb je nodig: 200 ml ongezoete kokosmelk – 4 eetlepels pindakaas – 1 eetlepel sojasaus (bij voorkeur een zoutarme variant zoals deze) – 1 eetlepel limoensap – 1 theelepel honing of ahornsiroop – 1 teentje, fijngehakte knoflook – 1 theelepel geraspte gember – 1 theelepel sambal oelek (optioneel) – snufje zout naar smaak
Gezonde satésaus
Dit eenvoudige recept voor je eigen satésaus is niet alleen lekker, maar ook nog eens een stuk gezonder dan de kant-en-klare variant uit de supermarkt. Dankzij de pindakaas bevat deze saus veel eiwitten, wat bijdraagt aan spierherstel en -opbouw. Daarnaast bevat het gezonde vetten door de kokosmelk en geniet je van natuurlijke smaakmakers, zoals knoflook, gember en limoen, die ook nog eens ontstekingsremmend werken en gunstig zijn voor je spijsvertering.
Aan de slag!
- Verwarm de kokosmelk: Zet een klein steelpannetje op middelhoog vuur en giet hier de kokosmelk in. Verwarm het zachtjes, maar breng het niet aan de kook.
- Voed de pindakaas toe: Meng de pindakaas met de verwarmde kokosmelk en roer goed door totdat de pindakaas volledig is opgelost en je een glad mengsel hebt.
- Tijd voor de smaakmakers: Voeg de sojasaus, het limoensap, de honing, fijngehakte knoflook, geraspte gember en eventueel de sambal oelek bij het mengsel in de pan. Blijf roeren zodat alle ingrediënten goed worden gemengd.
- Laat indikken: Laat de saus op een laag vuurtje zachtjes pruttelen en indikken. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de saus te dik wordt en het aan de bodem van de pan blijft plakken.
- Proef en breng eventueel verder op smaak: Proef de saus en voeg eventueel een snufje zout toe naar smaak. Als je de saus dunner wilt, kun je wat extra kokosmelk toevoegen; voor een dikkere saus laat je het iets langer op het vuur staan.
Serveertips:
Et voila! Een zelfgemaakte satésaus. Extra leuk: je kunt het op verschillende manieren serveren:
- Bij gegrilde kip of tofu: Een klassieker! Serveer de saus als dip of giet het over gegrilde kipspiesjes of blokjes tofu.
- Over gestoomde groenten: Voeg een smaakvolle twist toe aan gestoomde broccoli, bloemkool of sperziebonen.
- Als dipsaus: Gebruik de satésaus als dip voor rauwkost zoals worteltjes, komkommer en paprika of met een stukje stokbrood.
Ook interessant: Niet alleen satésaus kun je gemakkelijk zelf maken, ook mosterd, pesto en mayonaise kun je met slechts een paar ingrediënten op tafel zetten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.