Strooien met een potje gedroogde kruiden is lekker makkelijk, maar je gerecht aftoppen met verse basilicum of peterselie maakt het plaatje compleet. Het gebruik van kruiden is gezond, want zo kun je makkelijker koken zonder zout! Maar wat is eigenlijk beter voor je gezondheid: koken met verse of gedroogde kruiden?
Met kruiden geef je elk gerecht meer smaak. Zelfs zoveel smaak, dat je je potje zout kunt laten staan. Te veel koken met zout is namelijk nooit gezond. Zeker niet als je weet dat er al genoeg zout zit in andere producten, zoals vleeswaren, kant-en-klare soep, kaas en zelfs in sommige potjes met groenten. Wie te veel zout eet, heeft meer kans op een hoge bloeddruk, nierschade en zelfs hart- en vaatziekten. Kortom: zout vervangen door kruiden is altijd een goed idee.
Het verschil in koken met vers en gedroogd
Qua voedingswaarde is er een verschil tussen gedroogd en vers. Daar komen we later in dit artikel op terug. Eerst gaan we hebben over welk type kruid je het beste kunt gebruiken. Daar zit namelijk verschil in. Gedroogde kruiden kun je het beste mee laten koken, stoven of bakken. Zo hebben de (soms harde) korrels tijd om zacht te worden en zich goed te mengen met de andere ingrediënten. Dit geldt bijvoorbeeld voor kurkuma, paprikapoeder, peper en komijnzaad. Gedroogde kruiden voeg je dus vaak aan het begin al aan je gerecht toe. En je raadt het al: verse kruiden zijn vooral geschikt als finishing touch. De smaak van verse peterselie, bieslook, dille of basilicum blijft veel beter als je dit pas als laatst toevoegt. Zo houd je ze vers en de kleuren mooi.
Zijn verse kruiden gezonder?
Je zou verwachten dat vers automatisch gezonder zijn. Toch lijkt het verschil minimaal. Gedroogde kruiden ondergaan vaak een proces dat vriesdrogen heet. Dit betekent dat deze zo worden geconserveerd dat er z’n 98 procent water uit wordt gehaald. Wat over blijft wordt vermalen tot poeder of korrels, kan niet bederven en de smaak, kleur, textuur en voedingswaarde blijven voor een groot deel intact. In gedroogde kruiden zitten dus ietsje minder gezonde stoffen dan in de verse varianten, maar het verschil is echt minimaal. Voor je gezondheid maakt het dus weinig uit.
Supermarktkruiden: niet altijd even duurzaam
Verse kruiden die je koopt in de supermarkt. zijn niet altijd even duurzaam. Omdat je ze meestal gebruikt om je gerecht mee te garneren, koop je vaak te veel. Er is daarom meer kans op verspilling en de kruiden komen soms van ver. Niet heel duurzaam dus! Gedroogde kruiden zijn daarom vaak een beter alternatief, omdat het niet kan bederven en je er langer mee doet. Wil je toch blijven koken met verse kruiden? Kweek dan je eigen kruidenplantjes. Dit kan op een vensterbank met veel licht, maar bijvoorbeeld ook in je (moes)tuin. Laat je niet verleiden door de kruidenplanten uit de supermarkt. Deze worden zo gekweekt dat ze extreem snel groeien en uiteindelijk, eenmaal gekocht, niet lang meegaan. Zonde van je geld dus. Ook graag je eigen kruiden verbouwen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Moestuinliefhebber Floor Korte geeft vijf gouden basistips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief