Geef het maar toe: in de zomer is er niets lekkerder dan een flinke klodder satésaus bij je vlees van de barbecue. En een frietje? Ook daar eten we graag satésaus bij. Maar hoe vet is je satésaus? Heel vet. En (verrassend!) ook nog eens hartstikke zoet. Lees hier alle feiten.
De satésaus vloeit rijkelijk in de Nederlanders keuken. We eten het graag bij een bakje friet, de barbecue en bij een Indonesische maaltijd. De meest gekke combinatie die we zagen tijdens dit onderzoek was een blikje tonijnstukjes in satésaus – volgens de producent lekker voor op de boterham.
Hoort satésaus ook bij de barbecue, friet of vis? Nee. Als het aan Javanen ligt, eet je satésaus vooral bij saté. Logisch. Ook is volgens hun normen onze satésaus veel te zoet. En dat klopt! In het gezondNU satésaus-onderzoek spotten we regelmatig satésaus met 27 gram suiker per honderd gram suiker. Meer dan een kwart van je hap satésaus is dus suiker.
Patatje oorlog
Belangrijk onderdeel van de Nederlandse eetcultuur is onze liefde voor de snackbar. Hoewel de Belgen ons overtreffen als het gaat om het aantal friettenten, kun je nergens anders zoveel friet, frikandellen, bitterballen, kroketten en kaassoufflés eten als in Nederland. De eerste zaak waar je een patatje kon kopen, schijnt in Bergen op Zoom te hebben gestaan. Nu trekken we met z’n allen snel een kroket of frikadel uit de muur bij de Febo.
Een bakje patat eten we niet zonder saus. Mayonaise is de absolute topper. Op de tweede plaats eten we een patatje oorlog (friet- en satésaus met of zonder uitjes). Op de derde plek staat het patatje speciaal (mayonaise, curry en uitjes).
Mag het een klodder meer zijn?
Nederlanders zijn dus dol op satésaus, maar is het ook gezond? Nee. Hoewel gemaakt van gezonde pinda’s, is satésaus dat niet.
De hoeveelheid vet zorgt er voor dat je veel, heel veel calorieën per hap eet. Helemaal als je je bedenkt dat de producten waar je de saus bij serveert (het vlees en de frietjes), ook niet bepaald light zijn. Gelukkig zijn de vetten wel grotendeels onverzadigde vetten. Ook is het product minder zout dan ketchup of barbecuesaus.
De saus is echter niet alleen heel erg vet, de kant-en-klare variant is ook ontzettend zoet. Het gezondNU-advies: geniet van satésaus, maar eet met mate. En: maak hem vooral zelf!
Kant-en-klare satésauzen*
- Calvé satésaus: 240 kilocalorieën, 27 gram suiker, 10 gram vet, 1,5 gram verzadigd vet en 1,9 gram zout. Bestaat voor 45 procent uit pinda’s.
- Remia satésaus: 240 kilocalorieën, 17 gram suiker, 13 gram vet, 2,7 gram verzadigd vet en 1,4 gram zout. Bestaat voor 26 procent uit pinda’s.
- Wijko satésaus: 250 kilocalorieën, 13,5 gram suiker, 15 gram vet, 2,2 gram verzadigd vet en 1,3 gram zout. Bestaat voor 26 procent uit pinda’s.
- Trophy satésaus: 275 kilocalorieën, 22,4 gram suiker, 17,9 gram vet, 3 gram verzadigd vet en 1,4 gram zout. Bestaat voor 29 procent uit pinda’s.
- Conimex satésaus mild: 240 kilocalorieën, 27 gram suiker, 10 gram vet, 1,5 gram verzadigd vet en 0,24 gram zout. Bestaat voor 20 procent uit pinda’s.
* Per 100 gram.
* Dit is een greep uit het standaard assortiment
Gezonde satésaus maak je zelf
Veel mensen kopen kant-en-klare satésaus.Het nadeel is dat in kant-en-klare satésaus veel smaakversterkers zit, veel vet én veel suiker. Eigengemaakte satésaus is lekkerder en gezonder. Zelfs als je een pot gewone pindakaas als basis gebruikt. Ook in deze pot zit suiker, maar veel minder dan de satésaus uit de winkel.
Recept:
Ingrediënten
- 4 eetlepels pindakaas
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel sambal
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 1 eetlepel honing of palmsuiker
- 1 deciliter tamari (glutenvrij)
- 1 deciliter water
Bereiding
Fruit de ui in een pannetje en voeg de sambal toe. Na een halve minuut mag de knoflook erbij samen met de ketjap, honing, gemberpoeder en pindakaas. Roer het mengsel goed door. Blus de saus met kleine scheutjes water en laat het langzaam opwarmen.
Extra gezond? Koop biologische pindakaas of ongezoete pindakaas en gebruik kokosolie voor het bakken van de ui.